Aktualności

 

Kawa, jak wiadomo jest produktem sezonowym. To jest powód czemu jedne się kończą a drugie wschodzą ...

 

19.06.17 Cafe Cubano zawsze głośno powraca do sklepu

 

06.06.17Wspaniała kenijska kawa z regionu Ki-ambu z nutami dojrzalej cytryny i róży. Odmiany SL-28; SL-34; Ruiru; Batian uprawiane na wysokościach 1500-1700mnpm. Doskonała w espresso dla wielbicieli typowej kenijskiej kwaskowatości.

 

 

 

16.17.18 Czerwca - Zamiast Festiwalu Kawy w Łodzi w  tym roku organizujemy wielkie spotkanie wszystkich wielbicieli dobrej kawy. Będzie okazja aby spróbować kawy z najlepszych plantacji w Brazylii i Rwandy. Oto część programu która odbędzie się w naszej Palarni Kawy

16 Czerwca 

od godziny 09:00 do 17:00 planujemy

* Indywidualne szkolenia z zagadnień Espresso i Latte Art. Szkolenia poprowadzi Davor Arsić z Serbian Barista School na ekspresie Dalla Corte. Wytłumaczy jak ważny jest każdy czynnik aby prawidłowo wykonać espresso i pokaże jak ogarnąć młynek, dozę, temperaturę zaparzania, jak znaleźć sweet spot, jak spienić mleko na cappuccino a jak na latte art, jak zacząć rysować i ogarnąć proste wzory. Godzinna szkolenia espresso lub latte art to tylko 80 zł przy dwóch osobach w grupie lub 120zł pojedynczo. Zapisy mailowo na plantacja@eurocafe.com.pl

* Prezentacja i cupping kaw importowanych przez Microcoff

17 Czerwca

od godziny  09:00 do 18:00

* Prezentację o uprawie kaw Specialty na plantacjach brazylijskich i cupping poprowadzi Alexandre Figueiredo z AW Brokers           * Prezentację uprawy kawy na plantacjach mających doświadczenie w Cup of Excellence poprowadzi Ivan z 1000 Hills Products
* Prezentacja i cupping kaw importowanych przez Microcoff poprowadzi Jan Dominowski

* Wpływ temperatury zaparzania na smak espresso zaprezentuje Fresh Cup

* Porównanie młynków ręcznych do metod alternatywnych i konfrontacja z młynkami gastro

* Cupping kaw poprowadzi Forum Wszystko o Kawie

 

Chociaż wydaje nam się że jest to mnóstwo atrakcji, program jeszcze będziemy uzupełniać.

 

 

 

31.03.2017
Zapowiedz na kwiecień

EL SALVADOR DIVISADERO

Kraj: El Salvador

Region: Concepcion de Ataco, region Ahuachapán w zachodniej części El Salvador

Plantacja: Finca VillaGalicia z grupą farm Divisadero

Producent: Mauricio Salaverria

Odmiana: 100% Bourbon

Uprawiana na wysokości: 1300 m.n.p.m.

Metoda przetwarzania: obróbka naturalna Black Honey, powolne suszenie na afrykańskich łóżkach z bezpośrednim dostępem promieni słonecznych (18-20 dni)

Gruba warstwa śluzu który pozostaje na ziarenkach kawy sprawia że przemieszczanie jej na afrykańskich łóżkach jest bardzo trudne. Wymaga to ciągłego poruszania ziaren kawy (co 30 minut) przez kilka pierwszych dni suszenia.

Dzięki współpracy z Australijskimi palarniami, Mauricio jest jednym z nielicznych wytwórców kawy który zdaje sobie sprawę z tego jak duży wpływ na jakość i zachowanie świeżości zielonej kawy ma proces suszenia.

Kawa uprawiana i przetwarzana w VillaGalicia to czołówka światowej klasy.

Historia plantacji VillaGalicia:

Ponad 125 lat temu Don Manuel Ariz opuścił Galicję w Hiszpanii i przybył do rejonu Ataco, Ahuachapán. W tamtym czasie zaczynało się popularyzowanie uprawy kawy więc Señor Ariz z powodzeniem zainwestował w małe działki, począwszy od 13,5 hektara gliniastej gleby znanej dziś jako VillGalicia.

Mauricio (Moe) Salaverria kontynuuje rodzinną tradycję uprawy kaw speciality. Posiada 6 małych farm położonych na wysokości od 1000 do 1600 m.n.p.m.

Na farmach nadal uprawiana jest odmiana Borbon do której z czasem dodano sadzonki odmiany Pacamara, ponieważ VillaGalicia znajduje się na idealnej wysokości i jest wolna od wiatrów.

W VillaGalicia dołożyli wszelkich starań aby być ekologicznie rozwiniętą plantacją zatrudniającą dobrze opłacanych robotników. Między innymi dzięki wartości dodanej ich kawa zyskuje na sprawdzonej i niezmiennej jakości.

 

 

 

26.03.2017

Kończymy przygodę z Excelso z plantacji La Claudina którą zastapi Excelso La Meseta.

Compañia Cafetera La Meseta, to firma rodzinna z wieloletnim doświadczeniem. Historie La Meseta rozpoczęła jako mały producent kawy w mieście Villamaria, w stanie Caldas, Kolumbia, a dziś firma stała się silnym kompleksem agro-przemysłowym. Niezawodność i wydajność pozwoliły kontynuować stały wzrost sprzedaży i utrzymały się na rynku od momentu powstania w 1983 roku.