El Salvador San Ernesto

Finca San Ernesto została założona w 1870 roku przez rodzinę Urrutia. Obecnie plantacja jest w rękach Rene i Enrique Urrutia, dwójki ambitnych i pełnych pasji producentów kawy.



Po wygranej walce z chorobą niszczącą liście drzewek kawowca, Rene i Enrique wykorzystali te okazję do dywersyfikacji odmian. Do swoich tradycyjnych odmian dodali drzewka Pacamara i Geisha. Plantacja San Ernesto posiada własną stację obróbki która pozwala rodzinie Urrutia na eksperymentowanie z metodami przetwarzania.

 


Tradycyjną metodą obróbki kawy w Salwadorze jest full washed  które  daje jej delikatny charakter i czystą kwasowość. Plantacja San Ernesto dzięki swojej metodzie semi-washed daje swoim znakomitym odmianom Bourbon i Pacas nieoczekiwany i ekscytujący smak i aromat.

 

Data paczkowania: 27.12.2017