Indonesia Bali Tri Hita Karana

Ze względu na wielkość produkcji, kawy z Bali są rzadkością i nie zawsze do osiągnięcia. Kawa w tym raju na ziemi jest uprawiana na małych, wiejskich gospodarstwach na żyznej wulkanicznej głębi.

Proces uprawy kawy na tych wysokogórskich terenach, został zakłócony w 1963 roku przez wybuch wulkanu Gunung Agung. Po prawie 15-letniej przerwie, rząd zdecydował się aby odbudować uprawę kawy i rolników obdarował sadzonkami na powierzchnie około 7500 hektarów. Uprawa jest w dużej mierze ekologiczna gdyż jako nawóz stosują obornik otrzymany od zwierząt hodowanych wewnątrz plantacji. Pestycydów się tu nie używa. Ilość drzewek waha się od 1100 do nawet 2000 na hektar. Rolnicy przycinają je na wysokość 180 cm w celu ułatwienia zbiorów. Dobrze traktowane drzewka w ten sposób zwiększają ilość kawy dobrej jakości. Stosowany jest również system stałego cienia przez większe drzewka i na ogół wynosi od 30-50%. Takie zacienianie również ma wpływ na jakość kawy.

Zbiory na Bali, zaczynają się w Maju lub początkiem Czerwca i kończą we Wrześniu. Po zebraniu, wisienki są segregowane według standardów jakości a potem jest usuwana zewnętrzna skórka. Następnie kawę umieszcza się w zbiornikach fermentacyjnych przez 24-36 godzin a po umyciu, kawa jest wystawiana na patio i suszona na słońcu.

 

 

Rolnicy na Bali są zrzeszeni przez organizację rolników która odgrywa ważną rolę, nie tylko w rolnictwie ale również w religii. Opiera się ona na hinduskiej filozofii "Tri Hita Karana" co przekłada się na "Trzy Źródła Dobrobytu". Filozofia ta podkreśla znaczenie relacji między człowiekiem a Bogiem, człowiekiem a bliźnim, i człowiekiem a środowiskiem naturalnym.

 

 

Stopień palenia:

średnio-ciemny

Wrażenia smakowe:  

Ostra pikantna czekolada z wiśnią, przyjemna kwasowość

Zastosowanie :

 

Espresso, Aeropress

 

 
Data paczkowania: 12.01.2018