Mexico Chiapas Geisha

Mexico Chiapas Geisha

 

 

 

Odkąd 10 lat temu kawa Gejsza z Panamy szturmem zdobyła świat jest odmianą pożądaną przez hodowców w całej Ameryce Łacińskiej chcących wykorzystać jej fenomen. Obecnie można znaleźć małe pola Gejszy w niemal każdym kraju zajmującym się produkcją kawy ale w wielu przypadkach drzewka kawowe nie są dobrze przystosowane do nowego środowiska.

 

 

 

Gejsza jest często łączona z Panamą gdzie zaczeła się jej kariera. Tak naprawdę uprawa w tamtych rejonach zaczeła się”zaledwie” 160 lat temu. W rzeczywistości historia kawy Gejsza zaczeła się kilka dekad wcześniej w Etiopi. Tam właśnie w 1930 roku została „odkryta” w górach otaczających miasto Gesha.

 

 

 

W ciągu kolejnych kilku lat te niezwykłe drzewa zostały posadzone na próbę w Kenii, Ugandzie i Tanzanii. Dopiero około 1950 roku ziarna Gejszy odbyły podróż do Ameryki Łacińskiej do kostarykańskiego ośrodka badającego kawę - CATIE. Dziesięć lat później ziarna trafiły wreszcie do Panamy.

 

 

 

Od czasu niespodziewanego sukcesu w 2004 roku odmiany Gejsza zyskały coś na kształt kultu w świecie kawowym. Wszystko dzięki unikalnemu i złożonemu profilowi smakowemu.

 

 

 

Teraz Gejsza pojawia się również w Meksyku.

 

Profil: delikatny, zrównoważony,  lekko cytrusowy. Ciemna czekolada, słodkie toffi, pikantne chili.