Peru San Martin

Kawa San Martin Especial Peru grade 1

Doskonale zrównoważona kawa z dyskretną kwasowością, bogatym smakiem i słodkim, melonowym aromacie.
San Martin znajduje się w północnej części Peru, w okolicach rzeki Mayo. Ten sąsiadujący z lasem deszczowym region ( the Bosque de Protección del Alto Mayo),  charakteryzuje się dużą wilgotnością i zacienieniem. Tworzy to wyśmienite warunki do powolnego dojrzewania i rozwoju owoców kawy.
San Martin Especial to kawa uprawiana wysoko w górach i w cieniu innych drzew. Przetwarzana tradycyjnymi metodami,  suszona na słońcu co pozwala uzyskać jednorodny kolor i rozwinąć słodki smak.

The ICP San Martin Project: Wspieranie Rolników w trwałym przejściu od uprawy kakao do uprawy kawy.

Region San Martin jest obszarem gdzie tradycyjnie uprawiano kakao. Około 10 lat temu rząd Peru dołożył starań i środków by wesprzeć rolników w przestawieniu uprawy z kakaa na kawę. Nie było to łatwe zadanie w sytuacji gdy rolnicy byli zdezorganizowani a uprawa odbywała się w niepewnych warunkach co prowadziło do spadku jakości oraz wydajności a co za tym idzie dochodów.

By przeciwdziałać takiej sytuacji w 2010 roku utworzono projekt International Coffee Partners ( ICP). Powstał on przy współpracy lokalnego stowarzyszenia Contigo  Agrandando el Circulo i Conservation International. Program finansowany przez ICP i USAID (United States Agency for International Development) wsparł  341 rodzin rolników zajmujących się uprawą kawy, przeprowadził trening uczący najlepszych praktyk w rolnictwie i zapewnił dostęp do wsparcia finansowego.

Procesowi poddawane są najlepsze ziarna kawy Arabica AB, uprzednio poddane obróbce metodą suchą. W procesie trwającym od 12 do 16 tygodni ziarna pochłaniają wilgoć etapami, zwiększają objętość prawie dwukrotnie i nabierają koloru od bladozłotego do jasnobrązowego. Końcowym i najważniejszym efektem jest wyjątkowy, niepowtarzalny smak.