Single Origin

 

W świecie kawy częste są zapożyczenia oryginalnych nazw z języka angielskiego i dla człowieka niezajmującego się zawodowo kawą, mogą one być trudne do zrozumienia. Kawa rośnie w wielu krajach, w różnych warunkach klimatycznych, obrabiana jest w rozmaity sposób przez co i  sam końcowy produkt musi się różnić od siebie. Odróżniamy dwie podstawowe odmiany kawowca do celów handlowych, Coffea Arabica i Coffea Canephora, znana bardziej jako Robusta. Wyższość jednej nad drugą nie będziemy omawiać, zatrzymamy się bardziej na pojęciach Single Origin i Single Origin Estate .

Kiedy kawa pochodzi tylko z jednego państwa ( Single Origin ), w opisie kawy używana jest nazwa tego państwa i ew. regionu w którym rośnie. Oprócz tego, możemy się dowiedzieć jak dane ziarno jest klasyfikowane. Kiedy kawa pochodzi ze znanej plantacji, nosi wtedy przydomek Estate lub nazwę plantacji. Oprócz tych danych, możemy się dowiedzieć jakiej odmiany jest dane ziarno. Jest wiele gatunków tej samej odmiany tak że mamy rodzaje ziaren takie jak np. Bourbon ( czerwony lub żółty ), Catura, Catuai, Gesha i do tego hybrydowe ziarna stworzone przez człowiek aby zapobiec ciężkim warunkom klimatycznym lub zapobiec groźnym chorobom które mogą zaatakować drzewka kawowca.

 

Jeżeli mamy w opisie kawy "Brazylia Santos 17/18", oznacza to że ziarno pochodzi z Brazylii, jest eksportowane z portu o nazwie Santos, wielkość ziaren przed upaleniem mieści się w granicach 17-18 i to właściwie wszystko. Ta kawa może być bardzo smaczna po właściwym upaleniu i zaparzeniu ale dla koneserów kawowych i samej palarni, brakuje parę ważnych informacji o tej kawie.

Z tego powodu, jeżeli mamy możliwość, wybierajmy kawy ze znanym pochodzeniem geograficznym  bo o tym ziarnie wiemy prawie wszystko, począwszy od lokalizacji plantacji w danym państwie, rodzaju ziarna, rodzaju obróbki, daty zbiorów, wysokości uprawy. Dane te pozwalają nam uzyskać najlepsze cechy z wybranej kawy.

 

SHB -oznacza to, że kawa była uprawiana na wysokości około 1350 metrów. Kawa uprawiana na większej wysokości, a przy niższej temperaturze, powoduje wolniejsze dojrzewanie owoców i twardsze ziarno. Ważne jest to przy ustawianiu profilu palenia kawy, gdyż przy twardszych ziarenkach, z reguły zaczynamy od wyższej temperatury w piecu ze względu na to że takie ziarenko potrzebuje więcej cieplnej energii aby go dobrze upalić.  
EP (Europe Preparation) - oznacza, że surowe ziarenka są ręcznie sortowane w celu usunięcia uszkodzonych ziaren i ciał obcych. 

Plantacja jest w opisach określana najczęściej jako Finca ( z hiszp.) lub Fazenda (z portug.) jeżeli jest to gospodarstwo, lub jako Hacienda jeżeli jest to rancho gdzie gospodarze przebywają przez cały rok.  

 

Clean Cup

Clean Cup: podstawowy punkt oceny jakości kawy. Czystość smaku oznacza profil sensoryczny wolny od wszelkich zanieczyszczeń i defektów. Gdy mamy do czynienia z wybitnymi kawami ich zaletą jest 'błyszczenie czystością' do samego końca.

Acidity: kwaskowatość to podstawa wyrazistości kawy, dodaje jej życia. Kwaskowatość nie powinna przechodzić w cierpkość czy szorstkość. Winna, cytrusowa, przypominająca czerwone owoce jest jak najbardziej pożądana. "Kwaskowata oznacza pozytywne doznania w przeciwieństwie do określenia "kwaśna".

Sweetness: słodycz jest bezpośrednio związana z tym jak dojrzałe zrywane są owoce kawowca. Słodycz spada wraz ze wzrostem stopnia upalenia, wpływa na nią też sposób obróbki ziarna. Głównie kombinacją tych komponentów kreujemy słodycz.

Mouthfeel: odczucie 'cielistości' kawy, znane też jako body. Składa się na nie lepkość, gęstość, 'ciężkość', tekstura i zawiesistość.

Flavour: to kombinacja smaku (słodki, słony, kwaśny, gorzki oraz cierpki) i aromatu. Tutaj wpływ na ocenę ma dosłownie wszystko - od pochodzenia ziaren, przez ich obróbkę, palenie i sposób parzenia.

Aftertaste: posmak, który pozostaje po wypiciu kawy. Często dopiero w posmaku znajdujemy defekty. Cierpki, gryzący, agresywny - są jak najmniej poszukiwanymi tutaj odczuciami.

 

Rainforest Allianze Uprawa kontrolowana przez bezprofitową organizację Rainforest Alliance Certified™ która dba o środowisko i naturalną uprawę produktów rolnych. Kupując ten produkt, masz pewność że na plantacjach uprawiających tą kawę nie są zatrudniane dzieci a rolnicy mają dostęp do edukacji i opieki zdrowotnej, tak jak się należy każdemu obywatelowi naszej planety.