Cechy | |
Data palenia | 04.02.2019 |
---|---|
Stopień palenia | Light 106 |
Dzięki współpracy z Australijskimi palarniami, Mauricio jest jednym z nielicznych wytwórców kawy który zdaje sobie sprawę z tego jak duży wpływ na jakość i zachowanie świeżości zielonej kawy ma proces suszenia.
Kawa uprawiana i przetwarzana w Villa Galicia to czołówka światowej klasy.
Historia plantacji Villa Galicia:
Ponad 125 lat temu Don Manuel Ariz opuścił Galicję w Hiszpanii i przybył do rejonu Ataco, Ahuachapán. W tamtym czasie zaczynało się popularyzowanie uprawy kawy więc Señor Ariz z powodzeniem zainwestował w małe działki, począwszy od 13,5 hektara gliniastej gleby znanej dziś jako VillGalicia.
Mauricio (Moe) Salaverria kontynuuje rodzinną tradycję uprawy kaw speciality. Posiada 6 małych farm położonych na wysokości od 1000 do 1600 m.n.p.m.
Na farmach nadal uprawiana jest odmiana Bourbon do której z czasem dodano sadzonki odmiany Pacamara, ponieważ Villa Galicia znajduje się na idealnej wysokości i jest wolna od wiatrów.
W Villa Galicia dołożyli wszelkich starań aby być ekologicznie rozwiniętą plantacją zatrudniającą dobrze opłacanych robotników. Między innymi dzięki wartości dodanej ich kawa zyskuje na sprawdzonej i niezmiennej jakości.
Stopień palenia : średni ( American Light )
Zrównoważona, słodka, maślane body , mleczna czekolada, toffi
Kraj: El Salvador
Region: Ataco
Plantacja: Finca Villa Galicia
Producent: Mauricio Salaverria
Odmiana: Bourbon
Uprawiana na wysokości: 1450 m.n.p.m.
Metoda przetwarzania: myta, powolne suszenie na afrykańskich łóżkach z bezpośrednim dostępem promieni słonecznych