Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Costa Rica Tarrazu Lot La Trinidad

Cena:25.00PLN
Netto:20.33PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Costa Rica Tarrazu Lot La Trinidad - Cechy
Cechy
Data palenia20.07.2021
Stopień paleniaMedium
SCA83

Costa Rica Tarrazu Lot La Trinidad

 

Spółdzielnia Coope Tarrazu RL. powstała w 1960 roku zrzeszając 228 plantatorów kawy. Dziś są jednym ze najsłynniejszych eksporterów kawy w Kostaryce. Formuła tego sukcesu jest prosta, dobra jakość! Kawa z regionu Tarrazú jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych w Kostaryce i na świecie i stanowi 40% krajowej produkcji. Kawa jest uprawiana na wysokości od 1200 do 1900 mnpm w idealnych warunkach klimatycznych. 

Program społecznościowy prowadzony jest w Coope Tarrazu od 2012 roku i ma na celu promowanie indywidualnych cech kawy w „mikrostrefach” regionu Tarrazu. Tak powstał i mikrolot La Trinidad.

Wiśnie zbierane są rano i dostarczane do stacji do godziny 16.00. Wiśnia jest następnie transportowana do mokrego młyna w którym kawę przetwarza się przez całą noc. Po obróbce, sortowana jest pod względem gęstości, potem spoczywa przez 6-8 tygodni, a następnie jest wysyłana.

Obecnie Spółdzielnia współpracuje z 3000 producentów ale ponad 80% rolników ma tylko 4 hektary lub mniej. The Coop. pomaga swoim członkom w kredytach, obsłudze technicznej i nawozach.  Obecnie, w Kostaryce  rolników obsługuje 250 stacji obróbki co jest wielkim skokiem w stosunku do 100 młynów  zaledwie kilka lat temu. Ponad połowa upraw kawy jest eksportowana do USA. Każdego roku ponad milion turystów z USA odwiedza Kostarykę a najciekawszym regionem jest właśnie Tarrazu.

 

https://www.coopetarrazu.com/cafe-coopetarrazu/

 

Kraj: Kostaryka

Region: Tarrazu

Producent: Cooperativa Tarrazu

Wysokość uprawy: 1900mnpm

Odmiana: Caturra, Catuaí

Rodzaj obróbki: Myta

SCA : 83

Certifikat producenta: Fairtrade

 

Orzechy, czarna herbata, słodka brzoskwinia 

 

 

instagram
Facebook