Cechy | |
Data palenia | 04.08.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 83 |
Costa Rica Tarrazu Lot La Trinidad
Spółdzielnia Coope Tarrazu RL. powstała w 1960 roku zrzeszając 228 plantatorów kawy. Dziś są jednym ze najsłynniejszych eksporterów kawy w Kostaryce. Formuła tego sukcesu jest prosta, dobra jakość! Kawa z regionu Tarrazú jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych w Kostaryce i na świecie i stanowi 40% krajowej produkcji. Kawa jest uprawiana na wysokości od 1200 do 1900 mnpm w idealnych warunkach klimatycznych.
Program społecznościowy prowadzony jest w Coope Tarrazu od 2012 roku i ma na celu promowanie indywidualnych cech kawy w „mikrostrefach” regionu Tarrazu. Tak powstał i mikrolot La Trinidad.
Wiśnie zbierane są rano i dostarczane do stacji do godziny 16.00. Wiśnia jest następnie transportowana do mokrego młyna w którym kawę przetwarza się przez całą noc. Po obróbce, sortowana jest pod względem gęstości, potem spoczywa przez 6-8 tygodni, a następnie jest wysyłana.
Obecnie Spółdzielnia współpracuje z 3000 producentów ale ponad 80% rolników ma tylko 4 hektary lub mniej. The Coop. pomaga swoim członkom w kredytach, obsłudze technicznej i nawozach. Obecnie, w Kostaryce rolników obsługuje 250 stacji obróbki co jest wielkim skokiem w stosunku do 100 młynów zaledwie kilka lat temu. Ponad połowa upraw kawy jest eksportowana do USA. Każdego roku ponad milion turystów z USA odwiedza Kostarykę a najciekawszym regionem jest właśnie Tarrazu.
https://www.coopetarrazu.com/cafe-coopetarrazu/
Kraj: Kostaryka
Region: Tarrazu
Producent: Cooperativa Tarrazu
Wysokość uprawy: 1900mnpm
Odmiana: Caturra, Catuaí
Rodzaj obróbki: Myta
SCA : 83
Certifikat producenta: Fairtrade
Orzechy, czarna herbata, słodka brzoskwinia