Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Kenya Nyeri Karogoto AA

Cena:35.00PLN
Netto:28.46PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Kenya Nyeri Karogoto AA - Cechy
Cechy
Data palenia20.09.2021
Stopień paleniaLight
SCA86+

Kenya Nyeri Karogoto AA TOP washed

 

Kenia słynie z uprawy jednych z najbardziej intensywnych kaw świata. Kawy kenijskie są bogate w owocową kwasowość przy jednoczesnym zachowaniu ciężkiego body. Niektórzy uważają, że to zasługa czerwonych, wulkanicznych gleb góry Kenia.

 

Całkowity obszar uprawy kawy w Kenii szacuje się na 160 000 hektarów. Karogoto Coffee Factory znajduje się w Nyeri i jest częścią spółdzielni Tekangu.  Młyn korzysta ze swojego położenia na południowych zboczach wulkanu Mt. Kenia i zaopatrywany jest w świeżą wodę z pobliskich źródeł. W procesie fermentacji wykorzystywana jest woda źródlana, po czym kawa jest suszona na słońcu. Podczas procesu suszenia ziarna są stale sortowane i obracane ręcznie.

Kawa pochodzi z Tekangu Farmers Coop Society i jest to obróbka z młynu Karogoto, położonym u podnóża góry Kenii w dystrykcie Nyeri. Tekangu FCS ma ponad 700 aktywnych członków, z których 30% to kobiety.

Nazwa spółdzielni Tekangu wywodzi się z początkowych liter trzech młynów Tegu, Karogoto i Ngunguru.


Większość producentów kawy w regionie to drobni rolnicy, którzy przypisali się do spółdzielni. Wielu z nich produkuje tylko kilka worków kawowych wiśni każdego roku, tak więc w młynie zabrane są zbiory setek rolników. Tam kawa jest przetwarzana i sprzedawana w imieniu społeczności. Celem jest promowanie interesów społecznych i gospodarczych oraz zapewnienie produkcji wysokiej jakości kawy przy użyciu nowoczesnych technik rolniczych. 

 

 

Kraj: Kenia

Region: Nyeri

Młyn: Karogoto

Wysokość uprawy: 1800mnpm

Odmiana: SL34, SL28

Rodzaj obróbki: myta

SCA: 86+

 

 

instagram
Facebook