Cechy | |
Data palenia | 05.10.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 86+ |
Kenya Nyeri Karogoto AA TOP washed
Kenia słynie z uprawy jednych z najbardziej intensywnych kaw świata. Kawy kenijskie są bogate w owocową kwasowość przy jednoczesnym zachowaniu ciężkiego body. Niektórzy uważają, że to zasługa czerwonych, wulkanicznych gleb góry Kenia.
Całkowity obszar uprawy kawy w Kenii szacuje się na 160 000 hektarów. Karogoto Coffee Factory znajduje się w Nyeri i jest częścią spółdzielni Tekangu. Młyn korzysta ze swojego położenia na południowych zboczach wulkanu Mt. Kenia i zaopatrywany jest w świeżą wodę z pobliskich źródeł. W procesie fermentacji wykorzystywana jest woda źródlana, po czym kawa jest suszona na słońcu. Podczas procesu suszenia ziarna są stale sortowane i obracane ręcznie.
Kawa pochodzi z Tekangu Farmers Coop Society i jest to obróbka z młynu Karogoto, położonym u podnóża góry Kenii w dystrykcie Nyeri. Tekangu FCS ma ponad 700 aktywnych członków, z których 30% to kobiety.
Nazwa spółdzielni Tekangu wywodzi się z początkowych liter trzech młynów Tegu, Karogoto i Ngunguru.
Większość producentów kawy w regionie to drobni rolnicy, którzy przypisali się do spółdzielni. Wielu z nich produkuje tylko kilka worków kawowych wiśni każdego roku, tak więc w młynie zabrane są zbiory setek rolników. Tam kawa jest przetwarzana i sprzedawana w imieniu społeczności. Celem jest promowanie interesów społecznych i gospodarczych oraz zapewnienie produkcji wysokiej jakości kawy przy użyciu nowoczesnych technik rolniczych.
Kraj: Kenia
Region: Nyeri
Młyn: Karogoto
Wysokość uprawy: 1800mnpm
Odmiana: SL34, SL28
Rodzaj obróbki: myta
SCA: 86+