Cechy | |
Data palenia | 12.10.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 84,25 |
Brazil Forca Cafe Elieser Carmelito da Silva natural
Koncepcja „Força Café” rozpoczęła się w Santo Antonio do Amparo w ramach projektu pilotażowego w 2007 roku. Pierwsza ekspansja miała miejsce w Sul de Minas w 2010 roku. W 2013 roku koncepcja została powtórzona w 18 gminach z regionu Sul de Minas i Matas de Minas, w tym Manhuaçu i Santa Margarida.
Na początku 2014 r. firma Stocker zajmująca się eksportem kawy i organizacja non-profit HRNS Brasil zaczęły rozważać, w jaki sposób mogą pomóc brazylijskim drobnym producentom, nie tylko w poprawie ich praktyk agronomicznych ale także jak zwiększyć ich rentowność. Rezultatem był konkurs Forca Café, mistrzostwa mające na celu wyłonienie i uczczenie najlepszych kaw pochodzących z drobnych gospodarstw z regionu Minas Gerais. Mistrzostwa połączono z aukcją internetową, w ramach której kupujący z całego świata mogą rywalizować w zakupie wybranych lotów.
Dodatkowo, aby przynieść korzyści i podnieść społeczność kawową San Antônio do Amparo, konkurs został powiązany z Casa da Criança, centrum społecznościowym oferującym usługi dla młodzieży i zajęcia dla dorosłych. Wszystkie kawy z konkursu stały się dostępne z dodatkową premią dla Casa da Criança.
Brazil Força Café 3 miejsce
Producent: Elieser Carmelito da Silva
Region: Matas de Minas
Wysokość uprawy:: 1300 mnpm
Rodzaj obróbki: Natural
Odmiana: Catuai 144
SCA: 84.25
Mleczna czekolada, truskawka, fiołki