Cechy | |
Data palenia | 22.11.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 87 |
Kenya Karani Kirinyaga AB washed
Młyn Karani znajduje się na skraju lasu Mount Kenya. Gleby otaczające młyn w dużej mierze składają się z popiołów wulkanicznych. Członkowie Karani Factory to drobni rolnicy, którzy uprawiają również inne rośliny uprawne, takie jak makadamia i herbata. Rolnicy w tym regionie chętnie się uczą i entuzjastycznie podchodzą do swojego rzemiosła.
Młyn Karani jest częścią Spółdzielni Kabare, liczącej 634 aktywnych członków – połowę stanowią kobiety.
Ośnieżone szczyty Góry Kenia są widoczne ze stacji i z wielu okolicznych farm, tworząc oszałamiający widok. Drobni rolnicy uprawiają kawę na bogatej wulkanicznej i piaszczystej glebie regionu. Teren jest dobrze nawodniony i zielony. Większość gospodarstw jest bardzo mała, średnio posiadają około 20 drzew które zapewniają minimalny dochód dla rodzin. Kawa jest ręcznie zbierana i dostarczana do młyna do dalszej obróbki. W procesie mycia wykorzystywana jest czysta woda z rzeki Ragati która jest potem poddawana recyklingowi.
SPECYFIKACJA DLA KAWY KENIA AB
Kenya AB jest również popularna i wysoko ceniona jak Kenya AA. Ziarna kawy Kenya AB składają się zarówno z ziaren kawy A, jak i B. Gatunek A jest sortowany przy użyciu sita 6,8 mm, podczas gdy gatunek B jest sortowany przy użyciu sita 6,2 mm. Te dwa rodzaje ziaren, A i B, miesza się razem, tworząc gatunek Kenya AB.
Kraj: Kenia
Region: Kirinyaga
Wysokość uprawy: 1800 mnpm
Odmiana: SL28, SL34
Rodzaj obróbki: Washed
Plantacja: Karani Factory
SCA: 87
Czarna Porzeczka, jeżyna, pomarańcza, cukier brązowy, ciemna czekolada, soczysta