Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Sava Mala espresso blend

Cena:25.00PLN
Netto:20.33PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Sava Mala espresso blend - Cechy
Cechy
Data palenia17.01.2022
Stopień paleniaMedium
SCA83

Sava Mala espresso blend

Espresso blend stworzony z myślą o miłośnikach kaw tradycyjnych. Kawa palona średnio-mocno a aromatach orzechów, kakao, zielonego pieprzu. 

 

Indie są pełne kolorów: miski ceglastoczerwonych i ochrowych przypraw na żywych rynkach i turkusowa woda uderzająca w złociste plaże. Porośnięte zielenią górskie pasma  wulkaniczne ukazują różnorodność flory i fauny Indii. Nic dziwnego, że oferuje również dużą różnorodność produktów rolnych. Chociaż stanowi ona tylko niewielki procent eksportu, produkcja kawy Speciality w Indiach zaczęła przyciągać poważną uwagę.

Indie mogą być ogólnie bardziej znane z herbaty. Jednak faktyczne początki produkcji kawy sięgają już 1670 roku. Według legendy, święty Baba Budan zatrzymał się w portowym mieście Mokka w Jemenie podczas swojej pielgrzymki do Mekki. Tam odkrył drzewo kawowe, zawinął siedem ziaren w turban i przemycił je do Indii. Kiedy przybył, posadził ziarenka w swoim ogrodzie w pobliżu wiecznie zielonych, kwiecistych gór Chikmagalur – i tak powstało miejsce narodzin kawy w Indiach.

Na jego cześć nazwano imieniem żyzne łańcuchy górskie (Giri = góry) które słyną z indyjskich arabik o zdecydowanym orzechowym smaku. Obecnie w Indiach jest około 250 000 plantatorów kawy – 98% z nich to drobni właściciele. Większość produkcji w Indiach ma miejsce w południowej części kraju, w stanach Kerala i Karnataka. Ta ostatnia jest ukształtowana przez rozległe pasmo górskie będące częścią jednego z największych hotspotów bioróżnorodności na świecie.

Podczas gdy Arabika stanowi około 40% krajowej produkcji, indyjskie Robusty również zyskały pewną reputację i są głównie uprawiane w Kerali. Zarówno ziarna Arabiki, jak i Robusty mogą być również podawane procesowy monsunowania. Ta tradycyjna metoda przetwarzania jest unikalna w Indiach i wywodzi się z wczesnych czasów kiedy statki załadowane kawą doświadczały ulewnych deszczy i dużej wilgotności w drodze do Anglii. Dziś kawy są w ten sposób wystawiane  na wysoką wilgotność w okresie monsunowym, aby nasiąkać wodą i uzyskać wyraźny smak.

 

A: Indie Mysore Nuggets ~ SCA 83

R: Indie Kaapi Royal ( 10% ) ~ SCA 82

instagram
Facebook