Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Kenya Nyeri Gatomboya AB

Wybierz atrybut, zanim dodasz produkt do koszyka

Cena:35.00PLN
Netto:28.46PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Kenya Nyeri Gatomboya AB - Cechy
Cechy
Data palenia21.02.2022
Stopień paleniaLight
SCA85

 

Kenya Nyeri Gatomboya AB

 

Równik przechodzi bezpośrednio przez ten klejnot Afryki Wschodniej. Pomimo tropikalnego klimatu, Kenia doświadcza przyjemnej ochłody z Oceanu Indyjskiego i Jeziora Wiktorii. Płaskie sawanny są domem dla wielu dzikich zwierząt, które wznoszą się na centralne wyżyny, których szczytem jest Góra Kenia na wysokości 5199 m n.p.m. To tutaj bujne zbocza zamieniają się w żyzne pola uprawne, tworząc idealne warunki do uprawy kawy.

 

Połączenie czerwonej wulkanicznej gleby, dużych wysokości i idealnego klimatu ma decydujący wpływ na owocowe, niemal soczyste aromaty charakteryzują te kawy. Ze względu na położenie geograficzne na równiku, w Kenii różnice pomiędzy poszczególnymi porami roku są niewielkie. W przeciwieństwie do sąsiedniej Etiopii, uprawa kawy jest stosunkowo nowa gdyż rozpoczęła się dopiero na początku XX wieku. Obecnie rolnictwo jest głównym składnikiem PKB Kenii, wśród których kawa zajmuje trzecie miejsce za herbatą i produktami ogrodniczymi. Całkowity obszar upraw kawy w Kenii szacuje się na 160 000 hektarów.

 

Plantacje zajmują około jednej trzeciej powierzchni kraju. Jednak największa część ziemi jest użytkowana przez drobnych rolników, którzy oddają plony do spółdzielni. Kawa jest sprzedawana głównie na aukcjach, które odbywają się co tydzień w okresie żniw.

 

 

Kooperatywa Barichu Farmer's Cooperative Society, składa się z ponad 600 drobnych rolników, z działkami tak skromnymi, że zwykle mierzy się je liczbą drzew, a nie wielkością działki.

Gatomboya, to słowo w języku lokalnym oznaczająca „bagno”, odnoszące się do pobliskiej rzeki Gatomboya  z której woda jest używana do mycia i fermentacji kaw w młynie, zanim zostaną wysuszone na podniesionych łóżkach.

Spółdzielnia Barichu prowadzi kawiarnię na terenie stacji obróbki która jest przeznaczona dla podróżujących pobliską autostradą. Dochód pozwala spółdzielni zmniejszyć koszty ogólne i tym samym zwiększyć dochody rolników. Przyczynia się również do edukacji dzieci w regionie.

 

 

 

 

Kraj: Kenia

Region: Nyeri

Wspóldzielnia: Barichu

Wysokość uprawy: 1700mnpm

Odmiana: SL28 & SL34, Ruiru 11, Batian

Rodzaj obróbki: myta, suszona na podwyższonych łożach

SCA: 85

 

Czarna porzeczka, czarna herbata, ciemne jagody, ananas, rabarbar, słodka

 

instagram
Facebook