Cechy | |
Data palenia | 25.03.2022 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 86 |
Ethiopia Sidamo Bensa natural
Grupa Moplaco jest nie tylko eksporterem, ale również zarządza obiektami przetwórstwa kawy. Jeden z takich obiektów znajduje się w Segarze, w regionie Sidamo. Tutaj grupa przygotowuje kawy, które zostały zebrane w dwóch pobliskich punktach. Jedna z kaw jest produkowana bezpośrednio przez rolników z wioski Segara. Druga jest zbierana przez rolników, którzy mieszkają w bezpośrednim sąsiedztwie rośnie wyżej w Kokosa Mountain. Kawy oferowane przez Belco są nazwane od każdego z tych dwóch miejsc. Są to kawy, które są produkowane na dużych wysokościach (od 1500 do 2000 metrów) na żyznych wulkanicznych glebach, które nadają ziarnom ich charakteru. Rolnicy pracują na małych działkach, zajmujących najwyżej kilka hektarów. Kawa jest często uprawiana obok innych roślin spożywczych. Wiśnie zbierane są wyłącznie ręcznie. Moplaco uważnie monitoruje ten proces selekcji, aby zagwarantować kawę wysokiej jakości. Stacja obróbki Bensa, położona głęboko w górach Sidamo, produkuje starannie kawy Bensa Segara i Bensa Kokosa. Niektóre z wiśni zebranych w Segarze są również przechowywane w celu produkcji naturalnej kawy. Kawa ta jest suszona na afrykańskich łóżkach zapewniających optymalną wentylację.
Kraj: Etiopia
Region: Sidamo
Stacja obróbki: Bensa
Wysokość uprawy: 1800mnpm
Odmiana: Heirloom
Rodzaj obróbki: natural
SCA: 86
Wiśnia, ciemna czekolada, ananas, cytryna, lekko rumowa