Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Papua&New Guinea Sigri Estate Peaberry

Cena:25.00PLN
Netto:20.33PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Papua&New Guinea Sigri Estate Peaberry - Cechy
Cechy
Data palenia02.06.2022
Stopień paleniaMedium

Papua&New Guinea Sigri Estate

Kawa w  Papui Nowej Gwinei jest uprawiana komercyjnie dopiero od lat 50. XX wieku. Plantacja Sigri była jednym z pierwszych gospodarstw, które rozpoczęły jej profesjonalną uprawę. Dziś obejmuje ona 122 ha i zdobyła uznanie na całym świecie, produkując jedne z najlepszych kaw na rynku.


Wszystkie nasadzenia na Papui to Arabica, koncentrująca się na odmianach Typica, które pochodzą z nasion Jamaica Blue Mountain Typica. Połączenie żyznej wulkanicznej gleby, wysokości ok 1550 m.n.p.m., chłodnego klimatu i obfitych opadów deszczu tworzy idealne warunki do uprawy kaw wysokiej jakości. Ponadto, na terenie Sigri Estate wdrożono surowe zasady ochrony fauny, aby stworzyć ostoję dla zagrożonych gatunków. Zarządcy gospodarstwa wspierają różnego rodzaju sprawy społeczne: pomoc szkołom, kościołom i placówkom medycznym. Podejmują się konserwacji dróg i mostów na użytek lokalnej społeczności. Ponadto, specjalista ds. stosunków społecznych jest zaangażowany w projekty, które poprawiają status kobiet w społeczności w celu promowania równości płci.

Co przychodzi ci na myśl, gdy myślisz o Papui Nowej Gwinei? Najprawdopodobniej niewiele, ponieważ ten odległy kraj pozostaje jednym z najmniej odkrytych.  Położony na północ od australijskiego wybrzeża, wyznaczającego wschodnią granicę z Oceanem Spokojnym, kraj ten zachwyca różnorodnością kulturową. Można usłyszeć tu ponad 850 języków! Nic dziwnego, że PNG jest również jednym z najbardziej wiejskich krajów na świecie. Naukowcy uważają, że bujne dżungle mogą nadal skrywać wiele nieodkrytych roślin, zwierząt i rdzennych plemion. To wystarczający powód, by poświęcić więcej uwagi kawom z tej oszałamiającej i nieokiełznanej krainy.

Ponieważ wielu drobnych rolników mieszka w odległych miejscach, ich kawa musi być odbierana przez samoloty na trawiastych pasach startowych, a ci, którzy mieli szczęście mieć dostęp do drogi, przewożą ciężarówką do najbliższego miasta. Typowy hodowca z wioski w PNG nie używa syntetycznych nawozów ani chemicznych pestycydów. Opadające liście z drzew, które ją zacieniają, wraz ze skórką i miąższem świeżo przetworzonej uprawy zapewniają naturalną i bogatą w składniki odżywcze ściółkę.

Kraj: Papua & Nowa Gwinea

Region: Eastern Highlands, Western Highlands

Odmiany: Bourbon, Typica,

Uprawa na wysokości: do 1900 mnpm

Obróbka: myta

SCA:

 

 

instagram
Facebook