Cechy | |
Data palenia | 01.06.2022 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
Gwatemala Huehuetenango Black Honey
Gwatemala to fascynujący kraj o bogatej rdzennej kulturze i oszałamiającej naturze. Nadzwyczajną cechą krajobrazu jest 37 wulkanów, z których kilka jest nadal aktywnych. Te wulkany są nie tylko atrakcyjne dla podróżników ale przyczyniają się także do nadania charakterystycznych cech kawom z Gwatemali.
Obszar Huehuetenango, jeden z trzech niewulkanicznych regionów graniczący z Meksykiem na północnym zachodzie, stał się jednym z najbardziej znanych obszarów uprawy kawy w kraju. Nazwa „Huehuetenango” wywodzi się z historycznego języka azteckiego Nahuatl i tłumaczy jako „miejsce przodków". Kawa jest uprawiana na zboczach górskich na wysokości od 1350 do 2000 mnpm. Ze względu na duże wzniesienie kawa dojrzewa tu wolniej niż zwykle a ziarna mają większą gęstość. Wraz z większą gęstością pojawia się złożone bogactwo cytrusowych i owocowych aromatów. Ekstremalne oddalenie Huehuetenango praktycznie wymaga od wszystkich producentów samodzielnej obróbki kawy. Na szczęście w regionie jest prawie nieskończona ilość rzek i strumieni, więc młyn można postawić niemal wszędzie.
Kraj: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Wysokość uprawy: 1900 mnpm
Odmiana: Bourbon, Caturra, Catuaí
Rodzaj obróbki: Black Honey
microlot
Dobre body, nuty ciemnych owoców, akcenty kakao i czarnej herbaty