Cechy | |
Data palenia | 08.08.2022 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 84 |
Guatemala Finca El Durazno washed
Gwatemala to fascynujący kraj z bogatą rdzenną kulturą i wspaniałymi naturalnymi siedliskami. Najbardziej uderzającymi cechami jego krajobrazu jest 37 wulkanów, z których kilka jest nadal aktywnych. Te wulkany są nie tylko atrakcyjne dla podróżnych do odkrycia, ale także tworzą charakterystyczne cechy, które można znaleźć w gwatemalskich kawach.
Kawa z plantacji El Durazno jest uprawiana na zboczach gór na wysokości 1700 metrów. Ze względu na dużą wysokość uprawy, owoce dojrzewają wolniej niż zwykle, w efekcie rozwijają większą gęstość. Sprzyja temu intensywna ekspozycja na słońce w ciągu dnia, podczas gdy zimne i wilgotne wiatry ochładzają okolicę nocą.
W 1894 r. Don Gregorio Zamora, ojciec założyciel farmy, zobowiązał się do produkcji wysokiej jakości kawy, ustanawiając własne Cztery Złote Zasady:
(1) Używaj wysokiej jakości nasion i najnowocześniejszych technik rolniczych,
(2) traktować plantację z jej florą i fauną jako jeden ekosystem, o który trzeba dbać w sposób zrównoważony,
(3) zachować kontrolę nad procesem obróbki
(4) nieustannie dziękować Bogu za każdy dzień.
Nawet dzisiaj, po czterech pokoleniach, rodzina jest dumna z rygorystycznego przestrzegania tych zasad.
Kraj:Gwatemala
Region: Jalapa
Plantacja: El Durazno
Wysokość uprawy 1700 mnpm
Odmiana: Icatu, Bourbon, Caturra, Catuai
Rodzaj obróbki: myta
SCA: 84
Ciemne winogrona, czekolada