Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

KENYA Kamviu AA TOP microlot

Cena:35.00PLN
Netto:28.46PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
KENYA Kamviu AA TOP microlot - Cechy
Cechy
Data palenia22.06.2022
Stopień paleniaLight
SCA86,5

KENYA Kamviu AA TOP microlot washed

Równik przechodzi bezpośrednio przez Kenię. Pomimo tropikalnego klimatu, Kenia doświadcza ochłody od Oceanu Indyjskiego i Jeziora Wiktoria. Płaskie sawanny które wznoszą się na centralne wyżyny, których szczytem jest Mount Kenya na wysokości 5199 m n.p.m. są domem dla wielu dzikich zwierząt. To tutaj bujne zbocza zamieniają się w żyzne pola uprawne, tworząc idealne warunki do uprawy kawy. Połączenie czerwonej wulkanicznej gleby, dużych wysokości i idealnego klimatu ma decydujący wpływ na owocowe, niemal soczyste aromaty charakteryzujące te kawy. Ze względu na położenie geograficzne na równiku, w Kenii różnice pomiędzy poszczególnymi porami roku są niewielkie. W przeciwieństwie do sąsiedniej Etiopii, uprawa kawy w Kenii jest stosunkowo nowa i rozpoczęła się dopiero na początku XX wieku. Obecnie rolnictwo jest głównym składnikiem PKB Kenii, wśród którego kawa zajmuje trzecie miejsce, za herbatą i produktami ogrodniczymi. Całkowity obszar upraw kawy w Kenii szacuje się na 160 000 hektarów.

Spółdzielnia Rolnicza Gakundu znajduje się w Embu i zarejestrowana jest od 1964 roku. Obecnie zrzesza prawie 4000 producentów członkowskich. 

Kawa jest obrabiana w tradycyjny sposób dla Kenii. Z owoców jest usuwany miąższ a po całonocnej fermentacji za pomocą wody usuwane są niezdrowe ziarenka. Po tym następuje czyszczenie z pozostałości miąższu i suszenie na afrykańskich podwyższonych łożach. Suszenie, w zależności od pogody, trwa do trzech tygodni. W upalne dni należy kawę zacienić tak aby proces suszenia był łagodny, w nocy znowu trzeba kawę przykrywać folią aby zabezpieczyć ją przed wilgocią. Po całym procesie obróbki, kawa jest wystawiana na aukcjach  w Nairobi.

 

Jowam Trading Coffee eksportuje rocznie około 6000 worków zielonej kawy z Kenii. Operacja handlowa prowadzona jest z centrali w Nairobi, gdzie przeprowadzana jest cała przedaukcyjna i poaukcyjna kontrola jakości. W poszukiwaniu odpowiednich właściwości, co tydzień wypala się około 500 próbek kawy oraz ocenia ich walory jakościowe. Następnie zespół wybiera poszczególne partie i starannie łączy je, aby dopasować je do wymagań każdego klienta. Jowam Trading Coffee posiada w Nairobi swoje magazyny i sprzęt do przetwarzania, aby utrzymać kontrolę nad jakością i bezpieczeństwem aż do eksportu.

 

Państwo: Kenia

Region: Embu

Plantacja: Gakundu Cooperative

Wysokość uprawy: 1800 mnpm

Odmiana: SL28 / SL34

Rodzaj obróbki: myta

Jakość: AA TOP microlot 86,5 SCA

 

Wyważona, kompletna, w smaku wiśnia, czarna porzeczka, żywa kwasowość

 

 

 

 

 

   

 

instagram
Facebook