Cechy | |
Data palenia | 01.04.2019 |
---|
Plantacja położona jest na północny wschód od stolicy Kostaryki, wysoko w górach wulkanicznych Heredii i Barva. Obszar ten jest częścią słynnego regionu uprawy kawy Central Valley. Plantacja jest prowadzona przez dwie rodziny a uprawia się tu odmiany typu Catuai, Caturra i Typica. Kawa jest obrabiana metodą na mokro we własnym młynie i suszona na słońcu albo mechanicznie w zależności od pogody i opadów. Ziarenka kawy przechowuje się w łusce która jest usuwana bezpośrednio przed pakowaniem do worków i eksportem kawy. Pomaga to zachować odpowiednią wilgotność ziaren, kwasowość i unikalne cechy odmiany i uprawy tej kawy. Wszystkie te czynniki razem składają się na smak i aromat kawy który jest czysty, lekko kwiatowy z nutą orzechową na końcu. Kawa do metod ciśnieniowych.
Producer: |
Single Estate Grower in the Central Valley |
Region: |
Central Valley |
Mill Location: |
Heredia |
Variety: |
Catuai, Caturra, Typica |
Processing: |
Washed |
Altitude: |
3,000 – 5,000 ft (900 - 1500m) |
Coffee Grading: |
SHB |