Cechy | |
Data palenia | 24.05.2019 |
---|
Plantacja Sonora ( dźwięk ) znajduję się nieopodal aktywnego wulkanu Poas. Gospodarstwo roznosi się na 100 hektarów z czego kawa zajmuję 65 hektarów, 10 hektarów jest przeznaczone na trzcinę cukrową a pozostałych 25 hektarów to rezerwat dzikich lasów.
Alberto Guardia zaczął uprawiać kawę 45 lat temu. Jego syn Diego, urodził się i wychował na plantacji Sonora aby potem wyjechać do Stanów gdzie zdobył tytuł inżyniera. Po ukończeniu studiów i dwuletniej pracy, zdecydował się aby jednak powrócić na gospodarstwo i pomóc ojcu w poprawie funkcjonowania gospodarstwa.
W 2015 roku Diego zaczął również pracować dla Ceca, „siostrzanej” firmy InterAmerican w Kostaryce, aby skupić się na programie mikroprocesowym. W tym samym czasie, Palmichal Micro-Mill rozpoczął przetwarzanie od 5 do 100 partii worków z 30 konkretnych plantacji.
Ceca tradycyjnie pozyskuje surowiec SHB, Fancy SHB i Tarrazu od ponad 2000 producentów kawy w regionie Tarrazu. Posiada również program szkółek, eksperymentuje z sadzeniem 350 000 roślin rocznie, wykorzystując wysokiej jakości odmiany, odporne na rdzę kawową ( choroba która atakuję drzewka kawowe ).
Kawa na plantacji Sonora rośnie wśród rodzimych drzew i innych różnorodnych roślin, które zapewniają wspaniałe środowisko dla jakości i poprawiają jakość gleby, która jest już naturalnie bogata w popiół wulkaniczny. Dzięki zróżnicowanemu ekosystemowi farmy wiele różnych gatunków ptaków i zwierząt tworzy tu swoje domy.
Sonora ma zasłużoną reputację dzięki wytwarzaniu wysokiej jakości mikroprocesorów charakteryzujących się specyficzną separacją odmianową i procesową. Dąży również do pozytywnego wpływu na środowisko i ludzi, którzy otaczają jego działalność. Cała energia zużywana przez gospodarstwo jest w 100 procentach energią odnawialną, która jest zbierana w gospodarstwie i zasila młyn w energię elektryczną.
Profil: słodka i delikatna, o winnej kwasowości i nutach wiśni, czekolady, orzechów laskowych i przypraw
Region: Central Valley
Wysokość uprawy : 1200-1300 mnpm
Odmiana: Red Catuai
Proces obróbki: Honey