Guatemala Coban Rainforest


Przyjemna pogoda ale nieustannie pada deszcz. Czekasz kiedy się zatrzyma ale końca nie widać. Ten region w Gwatemali ma tylko dwie pory roku: deszczową i bardziej deszczową. Kiedy z początkiem listopada, z mglistego nieba bez przerwy pada deszcz, mieszkańcy Cobanu, nazywają ten okres "chipi chipi". Jest to jeden z pierwszych regionów w Gwatemali gdzie zaczęto produkować kawę. Ziemia przekazana w ręce niemieckich osadników, początkiem 19 wieku, okazała się mimo trudnego mikroklimatu, idealną do uprawy kawy. Żyzna gleba i mikroklimat uwarunkowany pogodą znad oceanu Atlantyckiego, dają produkt o niespotykanie żywym owocowo-czekoladowym aromacie. Nawet w mieszankach z bardzo aromatycznymi kawami, trudno jest zamaskować intensywność kaw z tego regionu.

 

 

 

Guatemala Coban Rainforest

 

Region: Rainforest Coban 
Cup Characteristics: Aromatyczna, dobrze zbalansowana z wyrazistą nutą świeżych owoców  
Wysokość uprawy:  1,300-1,700mnpm
Gleba: Wapienna i gliniasta 
Główny wpływ na mikroklimat: Ocean Atlantycki
Roczne opady deszczu: 3,000-4,000mm 
Średnia temperatura: 15-20 C 
Wilgotność: 85-95% 
Rodzaj obróbki: myta Arabica
Odmiana: Bourbon 
Zbiory: Grudzień/Marzec

data paczkowania: 11.06.2018