Indie Monsoon Malabar

India Monsooned Malabar

Większość ludzi myśli o Indiach jako o wiodącym producencie znakomitych herbat. Niektórzy jednak kojarzą je ze znakomitymi kawami typu Speciality, uprawianymi i eksportowanymi od ponad 150 lat.
Obecnie Indie są piątym co do wielkości producentem kawy Arabica na świecie, za Brazylią, Kolumbią, Meksykiem i Etiopią.

Romans Indii z kawą zaczął się prawie 400 lat temu. Według legendy muzułmański pielgrzym Baba Budan przywiózł 7 ziaren kawy wracając z pielgrzymki do Ziemi Świętej. Mówi się że posadził je blisko swojej jaskini w Chikmahlur w regionie Karnataka uważanym za kolebkę Indyjskiej kawy.
Komercyjna uprawa kawy rozpoczeła się w 1840 roku kiedy to Brytyjczycy zaczeli zakładać plantacje w górach na południu Indii. Znaleźli tam: tropikalny klimat, duże wysokości, słoneczne stoki, duże ilości opadów oraz gleby doskonale nadające się pod uprawę kawy.

Kolor, kształt i wielkość ziaren, jak również ich aromat i smak są wynikiem spejalnej metody przetwarzania. Dawniej kawę z Indii do Europy wysyłano na drewnianych żaglowcach. Od 4 do 6 miesięcy zajmowało opłynięcie Przylądka Dobrej Nadziei i dotarcie do portu docelowego. Kawa przechowywana poniżej lini wody, w wilgotnej atmosferze ładowni żaglowców nabierała unikalnego charakteru. Po dotarciu do europy jej kolor zmieniał się z zielonego na blado złoty a kwasowość znikała.

Ten „monsunowy” system obróbki jest systematycznie powielany w celu dokładnego odtworzenia smaku znanego od czasów historycznych rejsów.
Monsunowy system obróbki polega na ułożeniu kawy w 4 – 6  calowych warstwach na betonowej lub ceglanej podłodze dobrze wentylowanego magazynu i wystawienie ich na działanie wilgotnych wiatrów monsunowych. Proces ten odbywa się na zachodnim wybrzeżu Indii, wykorzystując wiatry znad Morza Arabskiego, podczas południowo-zachodniego monsunu, w okresie od czerwca do września.
Procesowi poddawane są najlepsze ziarna kawy Arabica AB, uprzednio poddane obróbce metodą suchą. W procesie trwającym od 12 do 16 tygodni ziarna pochłaniają wilgoć etapami, zwiększają objętość prawie dwukrotnie i nabierają koloru od bladozłotego do jasnobrązowego. Końcowym i najważniejszym efektem jest wyjątkowy, niepowtarzalny smak.

 

 

Charakterystyka:

Korzenna, z nutami tytoniu , średnia kwasowość.

Region: Południowe Indie - Karnataka, Western Ghats

Uprawiana na wysokości: 1,100 - 1,200 m.n.p.m.

Odmiana: Kents, S.795, Catimor, Selection 9

Okres zbiorów: październik – luty

 

Data paczkowania: 06.06.2018