Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

GUATEMALA Santa Rosa El Triunfo

Cena:20.00PLN
Netto:16.26PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
GUATEMALA Santa Rosa El Triunfo - Cechy
Cechy
Data palenia13.03.2019

Finca El Triunfo znajduje się w gminie Pueblo Nuevo Viñas w departamencie Santa Rosa w południowo-zachodniej części Gwatemali  Plantacja jest obecnie prowadzona przez don Gregorio Padilla, którego dziadek był pierwotnym założycielem plantacji Padilla. Finca Padilla jest podzielona na 11 obszarów, które obejmują łącznie powierzchnie 700 hektarów i przebiegają w zakresie wysokości od 900 do 1800 m npm. Obszar ten uważany jest za podzwrotnikowy las deszczowy i jest częścią wygasłego wulkanu Tecuamburro. W linii prostej jest 50 km do Oceanu Spokojnego. Zimne wiatry z północy przychodzą w południe, zmieniając ciepło odczuwalne w godzinach porannych.


Istnieje co najmniej 100 różnych gatunków drzew posadzonych na tym obszarze i 28 gatunków ptaków oraz innych dzikich zwierząt. Czasem nawet na jaguara można napotkać gdyż przychodzą w poszukiwaniu wody a w gospodarstwie znajduje się aż siedem takich źródeł.

Założyciel Finca Padilla, don Faustino Padilla, był wizjonerem całkowicie zakochanym w naturze. Poświęcił swoje życie na przekształcenie farmy w tropikalny ogród z odmianami drzew, które zebrał w całym kraju. Główny ogród botaniczny to otoczenie miejsca pochówku rodziny, a na jego nagrobku piszę: "Moje dzieci, moi przyjaciele i moje drzewa będą mówić za mnie".

Sześć lat temu, farma rozpoczęła współpracę z TG-LAB która promuje i eksportuje całość ich produkcji. Produkcja była na historycznie niskim poziomie w ciągu ostatnich czterech lat, co było niefortunne, ale zapewniła również niezbędny wolumen do restrukturyzacji i do renowacji prawie 70% zasadzonych drzewek kawowych. Produkcja osiągnęła 2200 worków (69 kg) podczas zbiorów 2015/2016 i oczekuje się, że podwoi produkcję do 2020 roku. Program renowacji w gospodarstwie obejmował nowsze odmiany, które będą już produkowane w różnych sektorach gospodarstwa.

Zainwestowali w eksperymentalną szkółkę w El Naranjito, natomiast  szkółka w El Cintular składa się z 280 000 roślin.

Produkcja jest uzupełniana przez naturalny kompost który jest wytwarzany w gospodarstwie. Kompost stosuje się intensywnie co 45 do 60 dni zarówno na opryskiwanie liści, jak i na ziemię. Stosowane jest również dodatkowe nawożenie w oparciu o potrzeby analizy gleby dla różnych sektorów na różnych wysokościach i etapach dojrzewania a stosowanie naturalnego kompostu pozwoliło nacałkowitą eliminację herbicydów.

Projekt agroleśnictwa jest prowadzony przez głównego agronoma gospodarstwa za pomocą techników rolno-leśnych z Uniwersytetu USAC w Gwatemali. Pomimo wysiłków związanych z renowacją farmy nie wyeliminowano żadnych drzew, a wręcz przeciwnie, planowane jest utrzymanie i zwiększenie różnorodności cieni w ciągu najbliższych kilku lat.

Wysokość uprawy: 1800 m npm
Arabica Variety: Borbon, Caturra
Proces obróbki: Myta, suszona na patio
Aromat: Kwiatowy
Smak : karmel, żurawina, czekolada
Body: kremowe
Kwasowość: orzeźwiająca

instagram
Facebook