Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Indie Monsoon Malabar

Cena:20.00PLN
Netto:16.26PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Indie Monsoon Malabar - Cechy
Cechy
Data palenia20.08.2019

Podczas gdy wiele osób zna Indie jako producenta wyśmienitych herbat, w tym kraju produkuje się i eksportuje wyjątkowe kawy od ponad 150 lat. Dzisiaj Indie są piątym co do wielkości producentem kawy Arabica na świecie, za Brazylią, Kolumbią, Meksykiem i Etiopią.

Legenda przypisuje muzułmańskiemu pielgrzymowi, Babie Budanowi, przywrócenie siedmiu nasion kawy z pielgrzymki do Ziemi Świętej. Mówi się, że zasadził je w pobliżu swojej górskiej jaskini w Chikmahlur, stanie Karnataka, który jest obecnie uważany za kolebkę kawy w Indiach.

Komercyjna uprawa kawy w Indiach rozpoczęła się w 1840 r., kiedy to brytyjskie plantacje kawy w górach południowych Indii,  panujący tropikalny klimat, duża wysokość, słoneczne zbocza, obfite opady i bogata gleba okazały się idealne do uprawy kawy.

„Monsunowanie”

Kolor, kształt i wielkość tych ziaren z Indii, a także ich aromat i smak, są wynikiem specjalnego przetwarzania po zbiorach. Historycznie kawa była wysyłana do Europy drewnianymi statkami żaglowymi a podróże trwały od czterech do sześciu miesięcy. Ziarenka utrzymywane w wilgotnej atmosferze przez wodę morską przesączającą się przez drewno, przechodzili transformację w swojej długiej podróży. Jasnozieloni kolor zmieniał się w blado złoty, ziarenka stawały się dwukrotnie większe a profil smakowy zmieniał w  zupełnie nowy.

Ten proces „monsunowania” był później systematycznie powielany w Indiach, mając na celu zapewnienie europejskim klientom takiego smaku do którego  już przyzwyczaili się .

Proces monsunowania polega na eksponowaniu naturalnych ziaren kawy na wiatry monsunowe w dobrze wentylowanym magazynie z cegły lub betonu. Proces ten odbywa się na zachodnim wybrzeżu Indii, wykorzystując wiatry z Morza Arabskiego  od czerwca do września.

Przetwarzanie rozpoczyna się od najwyższej jakości ziaren, Arabica cherry, która została już przetworzona metodą suchą. Aby zrównoważyć wchłanianie wilgoci, ziarna są często grabione, po czym następuje regularne pęcznienie i ponowne pakowanie. Podczas tego trwającego od 12 do 16 tygodni procesu, ziarna wchłaniają wilgoć etapami, pęczniejąc do prawie dwukrotnie większej od ich pierwotnej wielkości i rozwijając kolory od bladego złota do jasnobrązowego. Po kilku tygodniach kawa jest ponownie sortowana, pakowana i przenoszona do bardziej suchego miejsca w celu dłuższego przechowywania.

Efektem końcowym jest unikalny smak, który (jak lukrecja lub kolendra) przemawia do grupy gorących fanów. Dodaje ciekawych nut do mieszanek i bogatej pianki do espresso.


Profil smakowy:
Pikantne, ziemiste, dymne, nuty tytoniu, nuty drzewne, średnie body, średnia kwasowość.

 

Region: Southern India—Karnataka, Western Ghats
Growing Altitude: 1,100–1,200 masl
Arabica Variety: Kents, S.795, Catimor, Selection 9
Harvest Period: October–February
Milling Process: Monsooned
Aroma: Spicy
Flavor: Earthy, Spicy, Smoky
Body: Medium
Acidity: Medium

 

 

instagram
Facebook