Cechy | |
Data palenia | 17.05.2022 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 83 |
Bolivia Cafecito ANPROCA Organic
Produkcja kawy w Boliwii sięga lat osiemdziesiątych XIX wieku. Przez wiele lat większość plantacji kawy należała do bogatych właścicieli, aż do reformy prowadzonej przez rząd w 1991 roku, w wyniku której małe działki (o powierzchni 1,5 - 8 hektarów) zostały ponownie przydzielone 23 000 rodzin. Boliwia ma idealne warunki do produkcji wspaniałej kawy, ale przez wiele lat jej jakość była bardzo słaba. Wynikało to w dużej mierze z połączenia braku infrastruktury i trudnej geografii kraju. W przeszłości producenci wstępnie obrabiali kawę w swoich gospodarstwach, a następnie transportowali ją do scentralizowanych stacji przetwórczych, zlokalizowanych z dala od obszarów produkcji kawy. Często kawa (która wciąż była mokra) była narażona na ekstremalne i zmienne temperatury, gdy była transportowana przez różne wysokości i warunki klimatyczne podczas długiej i krętej podróży przez góry. Dopiero nieco ponad dziesięć lat temu w Boliwii zaczęto produkować wysokiej jakości kawę. Zostało to zapoczątkowane przez programy finansowane przez USA (co ciekawe, jako część ich kampanii antynarkotykowej), które obejmowały budowę młynów oraz zapewnienie rolnikom dostępu do obiektów szkoleniowych i pomocy finansowej. Pojawienie się programu Cup of Excellence w 2004 r. również znacznie pomogło w rozwoju branży i podniesieniu rangi boliwijskiej kawy. W wyniku tych inicjatyw zaczęli pojawiać się świadomi jakości producenci, a wraz z nimi spektakularne kawy.
Origin: Bolivia
Departments: La Paz
Province: Caranavi
Certifikat producenta: Organic
Altitude: 1700 mnpm
Variety: Catuai, Caturra, Mondo Novo, Typica
Process Myta
SCA Score: 83
Czekolada, pomarańcza