Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Bolivia Cafecito organic

Cena:30.00PLN
Netto:24.39PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Bolivia Cafecito organic - Cechy
Cechy
Data palenia17.05.2022
Stopień paleniaMedium
SCA83

Bolivia Cafecito ANPROCA Organic

Produkcja kawy w Boliwii sięga lat osiemdziesiątych XIX wieku. Przez wiele lat większość plantacji kawy należała do bogatych właścicieli, aż do reformy prowadzonej przez rząd w 1991 roku, w wyniku której małe działki (o powierzchni 1,5 - 8 hektarów) zostały ponownie przydzielone 23 000 rodzin. Boliwia ma idealne warunki do produkcji wspaniałej kawy, ale przez wiele lat jej jakość była bardzo słaba. Wynikało to w dużej mierze z połączenia braku infrastruktury i trudnej geografii kraju. W przeszłości producenci wstępnie obrabiali kawę w swoich gospodarstwach, a następnie transportowali ją do scentralizowanych stacji przetwórczych, zlokalizowanych z dala od obszarów produkcji kawy. Często kawa (która wciąż była mokra) była narażona na ekstremalne i zmienne temperatury, gdy była transportowana przez różne wysokości i warunki klimatyczne podczas długiej i krętej podróży przez góry. Dopiero nieco ponad dziesięć lat temu w Boliwii zaczęto produkować wysokiej jakości kawę. Zostało to zapoczątkowane przez programy finansowane przez USA (co ciekawe, jako część ich kampanii antynarkotykowej), które obejmowały budowę młynów oraz zapewnienie rolnikom dostępu do obiektów szkoleniowych i pomocy finansowej. Pojawienie się programu Cup of Excellence w 2004 r. również znacznie pomogło w rozwoju branży i podniesieniu rangi boliwijskiej kawy. W wyniku tych inicjatyw zaczęli pojawiać się świadomi jakości producenci, a wraz z nimi spektakularne kawy.

 
Narodowe Stowarzyszenie Producentów Kawy (ANPROCA) jest instancja ustanowiona na mocy najwyższego dekretu z dnia 31 sierpnia 1976 r. kiedy rozpoczyna pracę nad reprezentowaniem małych producentów kawy na poziomie krajowym, w celu uwolnienia się od pośrednictwa i monopolu nad eksportem kawy.

 

Origin: Bolivia
Departments: La Paz
Province: Caranavi
Certifikat producenta: Organic
Altitude: 1700 mnpm
Variety: Catuai, Caturra, Mondo Novo, Typica
Process Myta

SCA Score: 83

Czekolada, pomarańcza

 

instagram
Facebook