Cechy | |
Data palenia | 03.08.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 87,5 |
BOLIVIA GUILLERMO CHUQUIMIA
W Boliwii kawę Specialty uprawia się na wysokości od 1200 do 2000 metrów nad poziomem morza i jest przede wszystkim (90 procent lub więcej) skoncentrowana w Yungas i prowincji Caranavi, położonej 3 godziny na północny wschód od La Paz. Komercyjne gatunki kawy są uprawiane na wysokościach poniżej 1000 metrów w prowincji Santa Cruz.
Niewiele informacji jest dostepnych na temat pochodzenia produkcji kawy w kraju. Przez większość XX wieku w produkcji kawy dominowali zamożni właściciele dużych gospodarstw. System ten został zakłócony w 1991 r., kiedy rządowa reforma gruntów nakazała, aby więksi właściciele zrzekli się swoich posiadłości i zwrócili ziemię z powrotem rodzinom i społecznościom, które były pierwotnie właścicielami. Powstała mozaika małych gospodarstw (o wielkości około 3-20 hektarów) jest teraz odpowiedzialna za produkcję większości kawy w kraju.
Pomimo wielu wyzwań związanych z jakością kawy - transport, brak wsparcia technicznego i trudności w przetwarzaniu - Boliwia w ostatnich latach poczyniła znaczne postępy na rynku kaw Specialty. Program Cup of Excellence przybył do kraju w 2004 r., kiedy to boliwijska społeczność kawowa otworzyła się na świat. Ruch ten został wzmocniony przez inwestycje międzynarodowych organizacji rozwoju, zainteresowanych dostarczeniem realnych alternatyw dla produkcji koki w tym kraju. Rzeczywiście, niewielki charakter produkcji tego kraju sprawia, że Boliwia jest rajem dla mikro lotów, a boliwijskie gospodarstwa są zwykle prowadzone i zarządzane jako firmy rodzinne, w których każdy członek rodziny przyczynia się do wszystkich etapów produkcji.