Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Brazil Capricornio Cold Soul

Cena:30.00PLN
Netto:24.39PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Brazil Capricornio Cold Soul - Cechy
Cechy
Data palenia17.08.2020
Stopień paleniaLight
SCA86

Usytuowana w mieście Jacarezinho, stan Paraná, Fazenda California to 100-letnia farma o kluczowym znaczeniu dla historii produkcji kawy w jednym z największych brazylijskich stanów. Dziś gospodarstwo łączy tradycje z bardziej nowoczesnym i eksperymentalnym podejściem do produkcji ukierunkowanym na zrównoważony rozwój, jakość i relacje.

Północna Parana ma raczej subtropikalny i bardzo mokry klimat (podobnie jak wiele obszarów wzdłuż Zwrotnika Koziorożca). Dzięki czterem wyraźnym porom roku i regularnym opadom przez cały rok temperatura w Paranie jest znacznie niższa, a chłodne dni i noce występują tylko na większych wysokościach w bardziej tropikalnych regionach Brazylii. Ten chłodniejszy klimat stanowi wyzwanie dla producentów kawy w regionie, w tym podwyższone ryzyko mrozu nawet na niższych wysokościach oraz potencjalne zagrożenia związane z suszeniem w okresie zbiorów. Tym potencjalnym wadom przeciwdziała jednak możliwość uprawiania kawy o bardzo wysokiej jakości na niższych niż tradycyjne wysokościach z powodu chłodnych warunków klimatycznych, które umożliwiają powolny wzrost roślin i dojrzewanie wiśni.

Słynna z bogactwa swojej historii, Fazenda California była jedną z najwcześniejszych posiadłości stanowych i została założona na początku XIX wieku przez importerów kawy z Nowego Orleanu, Leona i Izraela. Jednym z najbardziej chwalebnych momentów jest pojawienie się w filmie „Instant Love” z 1963 r. i wizyta Nelsona Rockefellera w 1947 r. Pomimo uprzywilejowanej lokalizacji farmy i bogatej, wulkanicznej gleby, Leon i Izrael skupili się na produkcji jak największej ilości kawy przy niewielkim wysiłku. 900 hektarów gospodarstwa - wcześniej wszystkich lasów - została przekształcona w plantację kawy, z naciskiem na wydajność niż na jakość.

Farma została przejęta w 2004 roku przez brazylijską rodzinę Saldanha Rodrigues, która zamierzała przekształcić farmę i zmaksymalizować jej potencjał jako producenta kawy wysokiej jakości . Początkowo Luis Rodrigues (który nie miał doświadczenia w kawie, ale w swojej nowej karierze wniósł pasję i zaangażowanie w wiedzę i innowacje) wynajmował części gospodarstwa rolnikom a cały dochód przeznaczał na całkowitą odnowę plantacji kawy. Luis zaczął sadzić kawę w 2006 roku. Jego ciężka praca zaowocowała 200 hektarami  plantacji gdzie posadzono odmiany Mondo Novo, Yellow Catuai i Obatã, a nowa era skoncentrowała się na profesjonalnym zarządzaniu i zrównoważonym rozwoju w produkcji kawy Specialty. Zrównoważony rozwój społeczny i środowiskowy są istotną częścią celów gospodarstwa, a Kalifornia uzyskała certyfikat UTZ w 2007 r., A Rainforest Alliance w 2012 r.

Na plantacji do obróbki kawy używa się pięć różnych procesów: fully washed (nietypowe w Brazylii), pulped natural, yellow i black honey i natural. Proces wybierany dla każdej partii (zwykle o wielkości około 30 worków) jest często determinowany warunkami klimatycznymi w danym czasie - szczególnie warunkami suszenia. Większość kawy w gospodarstwie jest przetwarzana na mokro, co lepiej nadaje się do chłodnych wilgotnych warunków w regionie.

„Cold Soul” jest wynikiem innowacyjnego podejścia Luiza do procesów po zbiorach. Proces został opracowany jako próba osiągnięcia określonego profilu naturalnego, pełnego typowych „naturalnych” aromatów owocowych, ale bardziej czystą i słodszą niż konwencjonalny natural. Pomysł na ten proces powstał po dyskusji z rolnikiem z Nikaragui, który zebrał kawę przeznaczoną na zawody Cup of Excellence. Gdy rolnik przybył do młyna ze starannie zebraną, dojrzałą kawą, gotową do przetworzenia, stwierdził, że w młynie wystąpiła awaria zasilania. Postanowił namoczyć partię w zbiornikach fermentacyjnych świeżą wodą a  pulpe usunąć rano, po ponownym podłączeniu zasilania. Zdobył drugie miejsce w konkursie!

Ucząc się o tym, Luiz był natchniony. Zaczął eksperymentować z własnym przetwarzaniem. Najpierw zaczął „podwójnie fermentować” myte kawy, które spotkały się z uznaniem na arenie międzynarodowej. Po kilku próbach i wielu sukcesach Luiz zdecydował - dlaczego nie zastosować tej samej zasady do wybranych partii?

Po zebraniu dojrzałe wiśnie są dostarczane do zbiorników i moczone w zimnej wodzie. Młyn jest zaopatrzony w bardzo zimną wodę źródlaną - najwyżej 8-10 stopni Celsjusza. Teoria jest taka, że zimna woda stwarza warunek kontrolowania, dając kawie możliwość rozpoczęcia powolnej, równomiernej fermentacji, unikając jednocześnie zapachu octu. Kawa jest następnie powolnie suszona na afrykańskich łożach  przez 25-30 dni, co uzupełnia złożoność procesu.

Kraj: Brazil
Region: Zacarezinho, Paranà
Plantacja: California
Plantator: Luiz Roberto Saldanha
Odmiana: Obata
Rodzaj obróbki: Cold Soul
SCA: 86

 

ananas, winogrona z nutami cytrusowymi

 

 

instagram
Facebook