Cechy | |
Data palenia | 27.04.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 88 |
Odmiana Yellow Bourbon powstała w wyniku naturalnego procesu mutacji, który występuje gdy roślina zmienia swoje DNA, aby lepiej prosperować w nowym środowisku. Ta odmiana jest mutacją odmiany Red Bourbon pochodzącej z wyspy Reunion ( dawna nazwa Bourbon ). Po zasadzeniu w Brazylii, warunki klimatyczne i glebowe spowodowały rozwój żółtych wiśni. Yellow Bourbon ma intensywne cytrusowo-kwiatowe cechy przy delikatnej owocowej kwaskowatości, do tego słodko-karmelowa słodycz powoduje kremowy posmak.
Cerrado stanowi prawie 23% produkcji kawy w całym kraju a Daterra to pierwsza na świecie farma certyfikowana przez Rainforest Alliance. Na samej plantacji ujawnia się oszałamiającą różnorodność ptaków i dzikiej przyrody. Ponad 60% ziemi, którą posiadają, jest przeznaczone na rezerwat przyrody. Samo gospodarstwo jest podzielone na wiele partii, każda z wyznaczonym agronomem, który dba o konkretną odmianę.
Kawy z plantacji są podzielone w trzech konceptach: Classics, Collection i Masterpieces.
Classics to kawy które najlepiej reprezentują region Cerrado, z ocena 80-86 punktów SCA.
Collection to najlepsze kawy z plantacji z oceną 86-89 punktów SCA. Pakowane są hermetycznie i przesyłane w kartonach.
Masterpieces to produkty z kawowego laboratorium gdzie każda kawa swój unikalny charakter. Kawy z oceną 88+
Kraj: Brazil
Region: Minas Gerais
Microregion: Patrocinio
Plantacja: Daterra
Wysokość uprawy: 1000 - 1200 mnpm
Obróbka: Pulped ( semi-washed )
88 SCA
miód, karmel, cytrusy