Cechy | |
Data palenia | 02.10.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Brazil Fazenda Venturim Robusta
Chociaż Brazylia jest znana z tego, że jest największym producentem i największym eksporterem kawy na świecie, produkcję kawy Coffea Canephora (Robusta) w Brazylii stosowano wyłącznie do konsumpcji krajowej.
Wraz z ruchem społeczności kaw specialty w kierunku produkcji wysokiej jakości Robusty, kilku producentów również w Brazylii wzmocniło swoje wysiłki w zakresie uprawy i przetwarzaniu Robusty i zaczęło stosować takie same standardy jakości jak przy produkcji kaw odmiany Arabica.
Obecnie, stan Espírito Santo jest głównym producentem Robusty w Brazylii. Bracia Isaac i Lucas Venturim skupili się na przygotowaniu gleby, selekcji genetycznej, procesie uprawy, odżywianiu, zarządzaniu roślinami i inwestycjami w nowoczesne technologie. Oprócz ekologicznej produkcji Conilon, rodzina Venturim wkłada wielki wysiłek w promowanie tej odmiany na brazylijskim rynku kaw speciality. Doprowadziło to do ogromnej zmiany myślenia w kulturze regionalnej.
Kraj: Brazylia
Region: Spirito Santo
Plantacja: Venturim
Wysokość uprawy: 210mnpm
Odmiana: Robusta/ Conilion Vitoria
Rodzaj obróki: pulped washed
orzechowa z delikatną owocową kwasowością