Cechy | |
Data palenia | 16.04.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
Brazil Yellow Bourbon Fazenda Mariano
Fazenda Mariano rozciąga się na 80 hektarach w całym paśmie górskim Sao Domingos, zaledwie 17 km od gminy Pocos de Caldas (południowe Minas Gerais). Ze średnią temperaturą 18º C i pofałdowaną topografią, teren ten stworzył doskonałe warunki dla uprawy kawy. Rodzina Barbosa uprawia ją w tym miejscu przez cztery pokolenia z rzędu. Gospodarstwo zostało założone w 1909 roku przez Manoela Ignácio Barbosa, pradziadka obecnego właściciela Manoela Barbosa Junqueiry i od tego czasu stało się jednym z najbardziej szanowanych w regionie Sul de Minas. Produkcja kawy jest podstawową działalnością prowadzoną przez gospodarstwo (pozostała działalność obejmuje hodowlę bydła Nelore i Brangus, trzody chlewnej i niektórych zbóż), przy czym stosuje się tu tylko najnowocześniejsze, ekologiczne i społecznie poprawne praktyki. Szczególną uwagę przywiązuje się do harmonii między człowiekiem a naturą, a środowisko zawsze ma pierwszeństwo. Ścieki z procesu obróbki kawy są poddawane recyklingowi, a woda deszczowa jest przechowywana w szeregu zbiorników. Równie poważnie traktuje się dobro pracowników w gospodarstwie. Wszyscy pracownicy są zarejestrowani zgodnie z brazylijskim prawem i otrzymują pełne prawa pracownicze. Ich dzieci chodzą do szkół znajdujących się w okolicy lub w pobliskim Pocos de Caldas, a uczniowie mieszkający na farmie mają zapewniony bezpłatny transport do szkół.
Gdy około 70% owoców kawy osiągnie dojrzałość, kawa jest zbierana ręcznie, a następnie tego samego dnia dostarczana do mycia, depulpacji i rozprowadzania cienkimi warstwami na zewnętrznym patio. Po około dwóch dniach, ziarna są przenoszone do suszarki obrotowej z pośrednim ogrzewaniem. Suszarka jest używana w ciągu dnia, zawsze zwracając szczególną uwagę, aby temperatura wewnętrzna nie przekraczała 40º C. Wieczorem suszarka jest wyłączana, aby kawa odpoczęła i ostygła. To mechaniczne suszenie trwa około trzech dni. Na koniec ziarna kawy są przenoszone do pojemników, czekając na moment ostatniej fazy obróbki i eksportu. Jakość ma ogromne znaczenie dla Fazenda Mariano. Senhor Barbosa Junqueira wraz ze swoimi dwoma synami, Henrique i Ricardo - agronomem i technikiem rolniczym, którzy obecnie zarządzają gospodarstwem - są zaangażowani w zrównoważony rozwój posiadłości i zawsze pracują nad poprawą jakości kawy.
Na plantacji regularnie zatrudniają niezależnych konsultantów, którzy pomagają doradzić w zakresie najnowszych metod upraw. Na początku 2006 roku wybudowano centrum przetwórstwa ziaren kawy, które umożliwiła farmie prezentację kawy na rynku specjalistycznym.
Kraj: Brazylia
Region: São Domingos Mountain - South Minas Gerais
Plantacja: Fazenda Mariano
Plantator: Manoel Barbosa Junqueira
Wysokość uprawy: 980 mnpm
Odmiana: Yellow Bourbon
Rodzaj obróbki: Pulped Natural