Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Brazil Yellow Bourbon Fazenda Miaki

Cena:20.00PLN
Netto:16.26PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Brazil Yellow Bourbon Fazenda Miaki - Cechy
Cechy
Data palenia13.01.2020
Stopień paleniaMedium

Historia rodziny Myaki w Brazylii rozpoczęła się w 1935 roku, kiedy Soiti Myaki i Yoshiko Myaki, dziadkowie ojca Marcosa Cesara Miakiego, przybyli do Brazylii w poszukiwaniu Eldorado, reklamowane przez rządy Japonii i Brazylii plantacje kawy. Osiedlili się w Santa Mariana, PR, pracując jako osadnicy na farmach kawy, w znacznie bardziej jałowej rzeczywistości niż ta, która była im prezentowana jeszcze w Kraju Wschodzącego Słońca. Jednak przedsiębiorczy duch Soiti Myaki skłonił ją do rozpoczęcia własnej produkcji kawy, którą uważała za bardzo szlachetną kulturę. Przejęli niewielką nieruchomość w tym samym regionie, gdzie posadzili pierwsze 30 000 własnych drzewek.

Szybko rozwijali działalność w innych częściach regionu, aż Wielki Mróz w 1975 r. zniszczył pola kawy w Paraná.
Po katastrofie pogodowej José i jego bracia postanowili poszukać miejsc, w których ryzyko mrozu było mniejsze, aby kontynuować swoją pasjonującą działalność. José wybiera Cerrado Mineiro, a dokładniej Patrocínio, jako miejsce, w którym można by napisać nową stronę jego historii. W 1978 roku nabył stuletnią farmę w nieznanym wówczas Chapadão de Ferro, sadząc 150 000 kawowych drzewek. W 1981 roku José rozstaje się ze swoimi braćmi, rozpoczynając lot solo z siedmiorgiem dzieci. W 1999 r. José Myaki zmarł. Każde z jego dzieci decyduje się iść własną drogą, gotowe do napisania swojej nowej historii.

 


José Ioshio Myaki, trzeci syn Soiti Myaki, jako nastolatek postanowił poszukać nowe miejscie pracy, zamieszkując w Ubatuba, gdzie pracował w branży rybnej. Jednak powrócił do północnej Parany i rozpoczął uprawę kawy. Poślubił Catarinę Takahashi w 1968 r., i wraz z trzema jej  braćmi Józefem nabył pierwszą własność. Szybko rozwijały działalność w innych częściach regionu, aż Wielki Mróz w 1975 r. zniszczył pola kawy w Paranie. Po katastrofie pogodowej José i jego bracia postanowili poszukać miejsc, w których ryzyko mrozu było mniejsze, aby kontynuować swoją pasjonującą działalność. José wybiera Cerrado Mineiro, a dokładniej Patrocínio, jako miejsce, w którym można by napisać nową stronę jego historii. W 1978 roku nabył  farmę w nieznanym wówczas Chapadão de Ferro, sadząc 150 000 kawowych drzewek. W 1999 r. José Myaki umiera a każde z dzieci decyduje się iść własną drogą, gotowe do napisania swojej nowej historii.

MARCOS CESAR MIAKI, nabywa w 2003 r. swoją pierwszą nieruchomość, Fazenda LAJINHA, gdzie sadzi swoje pierwsze 100 hektarów kawy. Z biegiem lat Marcos rozpoczyna działalność w mitycznym regionie Chapadão de Ferro, gdzie jego ojciec rozpoczął historię w Cerrado Mineiro.
Stopniowo Marcos rozszerza swoje obszary produkcyjne, przejmując nowe gospodarstwa i rozpoczynając profesjonalizację swojej działalności. Z czasem, w celu zaspokojenia własnych potrzeb, założył pierwszy magazyn ogólny, Porta do Céu Warehouse.

Rosnące zapotrzebowanie na profesjonalizację doprowadziło do powstania MCMiaki Coffee, która łączy swój zestaw plantacji kaw i magazyny według nowoczesnej wizji i zgodnie z wymaganiami rynku.

Identyfikowalność, certyfikaty społeczno-środowiskowe, takie jak UTZ i RAINFOREST ALLIANCE, ścisła kontrola procesu i kontrola jakości z personelem stale szkolonym zgodnie z głównymi standardami branżowymi i protokołami, takimi jak SCAA - Specialty Coffee Association of America, ulepszenie procesu pozwoliło rozpocząć działalność w prestiżowym segmencie kawy speciialty, obsługując klientów z najbardziej wymagających rynków. I tak powstaje nowy rozdział w historii.

 

https://youtu.be/XyRkVu8PGjk

 

Kraj: Brazylia

Region: Patrocínio

Wysokość uprawy: 1050mnpm

Odmiana: Yellow Bourbon

Obróbka: pulped natural

 

czekolada, orzech, miód

 

 

 

instagram
Facebook