Cechy | |
Data palenia | 23.06.2022 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 84,25 |
Burundi Twaranyuzwe natural
Spółdzielnia Twaranyuzwe działa z młynem Kavumu w gminie Kayanza z doskonałym skutkiem, dzięki czemu w przeszłości wiele razy została nagradzana w Cup of Excellence. Kayanza to zarówno nazwa prowincji na północy Burundi, jak i jej stolica. Spółdzielnia została założona w 2013 roku przez drobnych rolników zajmujących się uprawą kawy, koncentrując się na poprawie ich przyszłości i budowie własnej stacji obróbki w 2015 roku. Następnie dołączyli do nadrzędnej spółdzielni COCOCA (Związek Spółdzielni Producentów Kawy), aby jeszcze bardziej rozwijać swoje umiejętności i usprawnić sprzedaż swoich produktów.
COCOCA zrzesza około 30 spółdzielni i świadczy usługi takie jak obróbka na sucho, natomiast Twaranyuzwe zrzesza nieco ponad 200 członków, mających pod uprawą 40 000 drzewek kawowych.
Kawa została w Burundi po raz pierwszy wprowadzona przez Belgów w latach 30. XX wieku. W kraju, w którym około 90% ludności utrzymuje się z rolnictwa, kawa i herbata pozostają od pokoleń dwoma najważniejszymi uprawami dochodowymi. Obecnie istnieje około 600 000 indywidualnych hodowców kawy, których łączna wielkość eksportu stanowi 60% ogólnych dochodów z eksportu. Zdecydowana większość producentów kawy w Burundi to właściciele małych gospodarstw, którzy zarządzają średnio 200 drzewami na pojedynczych, 1-akrowych lub mniejszych działkach. Producenci ci są odpowiedzialni za uprawę i zbiór własnych partii wiśni, które z kolei są sprzedawane do prywatnych lub państwowych młynów o nazwie SOGESTALS.
Kraj: Burundi
Region: Kayanza
Spółdzielnia: Twaranyuzwe
Wysokość uprawy: 1800 mnpm
Odmiana: Bourbon
Rodzaj obróbki: Natural
SCA: 84,25
Kawa gęsta, winna, wiśnie i cukier brązowy, na końcu przyprawy