Cechy | |
Data palenia | 05.10.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
Burundi Bukhorka washed
Ziarenka Bukhorki obrabiane są w mokrym młynie Gaterama w Bugendanie, centralnej części Burundi. Kraj ten, będący częścią Prowincji Central Highland, leży na skraju Riftu Albertyńskiego, zachodniej części Wielkiego Rowu Afrykańskiego, zapewniającego wysokość dla wielu obszarów uprawy kawy. Stacja Gaterama jest zaangażowana w szereg projektów społecznych i środowiskowych, w tym w opiekę zdrowotną i szkolenia dla rolników, a także dostarcza sadzonki do nowych nasadzeń kawy i zapewnia zacienienie drzew.
Młyn znajduje się na 1500 mnpm. Dojrzała wiśnia poddawana jest 10-godzinnej fermentacji na sucho, po której następuje 12-godzinna fermentacja na mokro a następnie moczenie przez kolejne 10 godzin w zbiornikach. Potem następuję suszenie na podwyższonych łóżkach pod słońcem.
Mibirizi jest prawdopodobnie najstarszą odmianą kawy Burundi i Rwandy (według World Coffee Research), chociaż duża część jej historii jest mniej niż jasna. Ostatnie testy genetyczne pokazują, że odmiana jest związana z grupą Bourbon-Typica.
Kraj: Burundi
Region: Central Highland
Producent: Gaterama
Wysokość uprawy: 1800mnpm
Odmiana: Mibirizi
Rodzaj obróbki: myta
Wiśnia, cytryna