Cechy | |
Data palenia | 02.07.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
Burundi Kibira natural
W krajobrazie Burundi dominują wysokie płaskowyże, tworząc niepowtarzalną scenerię „falujących” gór. Na tych zielonych zboczach rosną jedne z najlepszych drzew kawowych w kraju. Ponad dziesięć lat temu Ben i Kristy Carlson postanowili uczynić to miejsce swoim domem i w 2013 roku założyli Long Miles Coffee. Wierzą, że „kawa ma zdolność zmiany krajobrazu i transformacji ludzi”. Chcąc więc stworzyć lepsze warunki życia dla lokalnych społeczności poprzez ulepszoną uprawę kawy, zebrali drobnych rolników i rozpoczęli budowę swojego pierwszego młyna. Z każdego drobnego gospodarstwa zbiory roczne wynoszą mniej niż jeden worek kawy. Aby wprowadzić na rynek uprawianą przez siebie kawę, para Carlsonów zapewnia niezbędną infrastrukturę i całoroczną pomoc rolniczą. Obecnie ich silna sieć składa się z ponad 5000 rodzin uprawiających kawę na jedenastu wzgórzach w północnym Burundi.
Kibira to mieszanka kaw z wielu drobnych gospodarstw usytuowanych na różnych wzgórzach. Nazwa partii wyraża wdzięczność lokalnemu lasowi deszczowemu Kibira, który zapewnia chłodny mikroklimat sprzyjający rozwojowi kawy w Burundi. Kawy Kibira są zbierane i przetwarzane w trzech młynach należących do Long Miles. Po wyselekcjonowaniu, zważeniu i zarejestrowaniu wiśni każdego rolnika, kawę układa się w jednej warstwie na tradycyjnych afrykańskich lożach, aby wyschły w całości. Suszące się wiśnie są w sposób ciągły obracane i zasłaniane, gdy słońce staje się zbyt intensywne, gdy pada deszcz lub w nocy. Rezultatem jest pyszna kawa ze słodkimi nutami czarnych jagód.
Kraj: Burundi
Region: North Burundi
Producent: Bukeye, Heza & Ninga washing stations
Wysokość uprawy: 2100mnpm
Odmiana: Bourbon
Rodzaj obróbki: natural