Cechy | |
Data palenia | 16.04.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 87 |
Burundi Nemba Bourbon Natural
W okolicy Kayanza w Burundi ponad 3000 drobnych gospodarstw dostarcza świeżo zbierane owoce kawowca do młyna Nemba. Stacja obróbki znajduje się w północnej prowincji Kayanza. Każda stacja jest zarządzana i prowadzona przez agronoma. Nadzoruje on wdrażanie dobrych praktyk rolniczych i edukację rolników. Współpracuje też z producentami, aby zapewnić im dostęp do niezbędnych narzędzi rolniczych. Agronom pomaga również rolnikom określić i wdrożyć praktyki najlepiej dostosowane do specyficznych warunków uprawy na ich poletkach. Nemba korzysta z systemu monitorowania, aby zapewnić identyfikowalność w całym łańcuchu produkcji i przetwarzania.
Ponad 3000 producentów to drobni właściciele, którzy posiadają średnio 150 drzewek kawowych. Wszystkie farmy dostarczające wiśnie do Nemby znajdują się na wysokości ponad 1700 metrów nad poziomem morza, w pobliżu lasu Kibila. Młyn posiada ponad dwieście stołów suszących i może przerobić do 750 ton metrycznych wiśni kawowych rocznie.
Wiele drzew w Burundi to red burbon. Ze względu na coraz mniejsze rozmiary nasadzeń kawy, starzenie się podkładek jest bardzo dużym problemem w Burundi. Wielu rolników ma drzewa, które mają ponad 50 lat, ale przy małych działkach do uprawy trudno jest o całkowite wycofanie drzew z produkcji na 3-4 lata, zanim nowe nasadzenia zaczną przynosić plony. Aby zachęcić rolników do odnowienia ich nasadzeń, Bugestal kupuje nasiona od Institut des Sciences Agronomiques du Burundi (ISABU), zakłada szkółki i sprzedaje je rolnikom w cenie poniżej ceny zakupu. W młynie rolnicy mogą również zaopatrzyć się w organiczny nawóz pochodzący z kompostowanej pulpy kawowej. Pomimo wszechobecności kawy rosnącej w Burundi, każdy drobny producent ma stosunkowo niewielkie zbiory. Przeciętny drobny rolnik ma około 250 drzew, zwykle na swoim podwórku. Z każdego drzewa uzyskuje się średnio 1,5 kg wiśni, więc przeciętny producent sprzedaje około 200-300 kg wiśni rocznie.
Kraj: Burundi
Region: Kayanza
Plantacja/młyn: Nemba Washing Station
Wysokość uprawy: 1700mnpm
Odmiana: Bourbon
Rodzaj obróbki: Natural
SCA: 87
Brzoskwinia, wanilia