Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Burundi Ngogomo Honey

Cena:30.00PLN
Netto:24.39PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Burundi Ngogomo Honey - Cechy
Cechy
Data palenia01.06.2020
Stopień paleniaLight
SCA86

 

HISTORIA
Uprawa kawowca na wzgórzu Ngogomo zaczyna się przewrotnie, bo od rybaka. Zarabiał on na życie łowiąc ryby w pobliskim strumieniu, w miejscu gdzie teraz znajduje się stacja obróbki Ngogomo CWS. Gdy przestały pojawiać się ryby w tym miejscu, rybak postanowił zająć się czymś innym, i zaczął sadzić kawowca. Ponieważ żyzna ziemia i odpowiedni klimat sprzyjały tej uprawie, to inne osoby z okolicy także zajęły się kawą.

Obecnie 1802 drobnych plantatorów z okolic Gasorwe w Burundi dostarcza swoje zbiory kawowca do Centralnej Stacji Obróbki (CWS) Ngogomo . Jest ona jedną z głównych w prowincji Muyinga. Sezon obróbki trwa tu od kwietnia do czerwca. Właściciel stacji  - firma Bugestal uczestniczy w różnych formach wspierania farmerów.

WSPARCIE
Jednym z problemów upraw w tym regionie są starzejące się rośliny. Drobnym plantatorom, mającym przeważnie ok. 250 drzewek na farmie, trudno jest wyciąć część uprawy, aby zasadzić nowe, które dadzą zbiory dopiero po kilku latach.

Bugestal hurtowo kupuje sadzonki z instytutu ISABU  (Institut des Sciences Agronomiques du Burundi). Następnie oferuje sadzonki lokalnym rolnikom poniżej standardowej ceny rynkowej, aby zachęcić ich do nasadzenia nowych roślin. Bugestal współpracuje również z fundacją Kahawatu, pomagającą w podnoszeniu poziomu życia rolników dzięki rozwojowi jakości ich produktów. 

Żeby ułatwić plantatorom dostarczanie zbiorów i obniżyć ich koszty, w regionie uruchamianych jest 10-15 punktów skupu, w których za kawę płaci się tyle samo co w młynie i skupuje całe zbiory.

Ponadto Bugestal wspiera bezpośrednie kontakty farmerów z palarniami.

JAKOŚĆ
W celu zapewnienia najwyższej jakości, ziarna są sortowane na kilku etapach. Wpierw wisienki są umieszczane w zbiornikach, aby oddzielić mniej dojrzałe owoce. Nastepnie odbywa się sortowanie ręczne w celu usunięcia uszkodzonych owoców. Podczas usuwania miąższu (depulping) owoce są znów segregowane wg gęstości.
Suszenie odbywa się jednowarstwowo, na specjalnych stołach. W trakcie tego procesu wybierane są ziarna, które posiadają defekty.

Suszenie jest wykonywane do poziomu 11,5% wilgotności. Następnie są przewożone do magazynu, testowane w laboratorium Bugestal i segregowane wg stacji, dnia i jakości.

Stacja produkuje średnio 300 kontenerów po 320 worków kawy.

Bugestal posiada dziewięć stacji obróbki kawy i współpracuje z ok. 15000 plantatorów. Wszystkie stacje posiadają certyfikaty  UTZ, 4C and C.A.F.E.

 

Kraj: Burundi
Region: Muyinga
Stacja obróbki:  S, Gasorwe
Odmiana: Red Bourbon
Obróbka: Honey, suszenie na podniesionych stołach
Wysokość upraw: 1500 - 1800 m
Plantacja: 1802 drobnych farmerów
Wielkość plantacji: 200-250 drzewek kawowca

instagram
Facebook