Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Burundi Ngogomo washed

Cena:30.00PLN
Netto:24.39PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Burundi Ngogomo washed - Cechy
Cechy
Data palenia12.02.2020
Stopień paleniaCynamon / 115 /
SCA90

Burundi Ngogomo

 

Historia produkcji kawy na wzgórzach Ngogomo zaczęła się od rybaka który żył z połowu ryb w strumieniu przepływającym w pobliżu dzisiejszej stacji obróbki. Pewnego dnia ryby zniknęły a on nie mogąc ustalić przyczyny, musiał poszukać innego sposobu na życie. Tym sposobem była uprawa kawy która okazała się bardziej stabilnym zajęciem.

 

Ze względu na idealne warunki klimatyczne i bogaty skład gleby jego plony były bardzo wysokiej jakości.

 

Za jego przykładem poszło wielu okolicznych rybaków i wkrótce większość mieszkańców regionu była zaangażowana w uprawę kawy.

 

Obecnie Ngogomo CWS jest jedną z najważniejszych stacji obróbki w regionie Muyinga. Została zbudowana w 1992 roku i dzisiaj korzysta z niej ponad 1800 farmerów z 18 okolicznych wzgórz. Obecnie zarządza nią Severin Nizigiyimana kładąc nacisk na zrównoważony rozwój.

 

Stacja jest wyposażona w 10 zbiorników fermentacyjnych,  3 zbiorniki do namaczania, 258 stołów suszących, 4 stołów selekcyjnych i 10 zbiorników pływających. 

 

Pomimo wszechobecności uprawy kawy w Burundi, każdy drobny producent wytwarza stosunkowo niewielkie zbiory. Przeciętny rolnik ma 200-250 drzew.  Każde drzewo daje średnio 1,5 kg owoców, więc przeciętny producent sprzedaje około 200-300 kg wiśni rocznie.

 

Wszystkie drzewka kawowe w Burundi to odmiana Red Bourbon. Jest to ściśle kontrolowane przez rząd który stawia na jakość surowca.


Ngogomo CWS bierze również udział w wielu projektach wsparcia i pomocy dla rolników, wzmacnianiu spółdzielni oraz dystrybucji nawozów i drzew kawowych.

 

Ngogomo FW

Kraj: Burundi

Region: Muyinga

Stacja obróbki: Ngogomo CWS

Odmiana: Red Bourbon

Wysokość uprawy: 1500-1800mnpm

Proces obróbki: myta ( fully washed )

SCA: 90

 

 

instagram
Facebook