Cechy | |
Data palenia | 12.03.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Cynamon / 115 / |
SCA | 90 |
Burundi Ngogomo
Historia produkcji kawy na wzgórzach Ngogomo zaczęła się od rybaka który żył z połowu ryb w strumieniu przepływającym w pobliżu dzisiejszej stacji obróbki. Pewnego dnia ryby zniknęły a on nie mogąc ustalić przyczyny, musiał poszukać innego sposobu na życie. Tym sposobem była uprawa kawy która okazała się bardziej stabilnym zajęciem.
Ze względu na idealne warunki klimatyczne i bogaty skład gleby jego plony były bardzo wysokiej jakości.
Za jego przykładem poszło wielu okolicznych rybaków i wkrótce większość mieszkańców regionu była zaangażowana w uprawę kawy.
Obecnie Ngogomo CWS jest jedną z najważniejszych stacji obróbki w regionie Muyinga. Została zbudowana w 1992 roku i dzisiaj korzysta z niej ponad 1800 farmerów z 18 okolicznych wzgórz. Obecnie zarządza nią Severin Nizigiyimana kładąc nacisk na zrównoważony rozwój.
Stacja jest wyposażona w 10 zbiorników fermentacyjnych, 3 zbiorniki do namaczania, 258 stołów suszących, 4 stołów selekcyjnych i 10 zbiorników pływających.
Pomimo wszechobecności uprawy kawy w Burundi, każdy drobny producent wytwarza stosunkowo niewielkie zbiory. Przeciętny rolnik ma 200-250 drzew. Każde drzewo daje średnio 1,5 kg owoców, więc przeciętny producent sprzedaje około 200-300 kg wiśni rocznie.
Wszystkie drzewka kawowe w Burundi to odmiana Red Bourbon. Jest to ściśle kontrolowane przez rząd który stawia na jakość surowca.
Ngogomo CWS bierze również udział w wielu projektach wsparcia i pomocy dla rolników, wzmacnianiu spółdzielni oraz dystrybucji nawozów i drzew kawowych.
Kraj: Burundi
Region: Muyinga
Stacja obróbki: Ngogomo CWS
Odmiana: Red Bourbon
Wysokość uprawy: 1500-1800mnpm
Proces obróbki: myta ( fully washed )
SCA: 90