Coffee Cherry Tea
Cascara jest częstym napojem w krajach w których uprawia się kawę, zwłaszcza w Boliwii. Napar z cascary, czyli wysuszonego miąższu i skórek owoców kawowca już setki lat temu był przygotowywany w Jemenie i Etiopii ( znany jako qishr ).
Słodka wiśnia, czerwona porzeczka i świeże owoce dzikiej róży wydają się być najbardziej spójnymi nutami opisanymi w odniesieniu do cascary. Niezupełnie po tej samej stronie spektrum smaku co kawa. Inną dużą różnicą, na którą należy zwrócić uwagę, jest to, że zawartość kofeiny w cascarze jest prawdopodobnie bliższa zielonej herbacie niż kawie.
Napar z cascary na gorąco
Cascarę zaparza się podobnie do herbaty. Do przygotowania można wykorzystać dzbanek z zaparzaczem do herbaty lub French Press. Dajemy 6 gramów cascary na 100 ml wody, czas parzenia 10 minut, temperatura wody około 95 stopni C. Smak wyśniowy z nutami rumu, bardzo przyjemni i słodki. Po zaparzeniu można dodać odrobinę cynamonu.
Napar z cascary na zimno
Napar z cascary można przygotować również na zimno jako cold brew. Cascarę zalewamy ciepłą wodą - temperatura około 45*C i zostawiamy w lodówce na czas 8-10godzin. Można serwować z kostkami lodu.
Kraj: Bolivia
Region: Caranavi
Odmiana: Geisha
Lot #5 J. Boyan Specialty