Cechy | |
Data palenia | 01.06.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
COLOMBIA EXCELSO HUILA LOS HIBISCOS
Stan Huila znajduje się w południowej części Kolumbii i jest miejscem w którym Andy tworzą węzeł. Tutaj trzy pasma (Kordyliery) dzielą się między Andami zachodnimi, środkowymi i wschodnimi. Pomiędzy wschodnią i środkową kordylerą przepływa rzeka Magdalena, która sięga aż do wybrzeża Karaibów. Pomiędzy środkowymi i zachodnimi łańcuchami górskimi Andów znajduje się rzeka Cauca, która wpada do rzeki Magdalena na karaibskich równinach.
Obszar jest bardzo wulkaniczny, dlatego idealne gleby i wysokości umożliwiają uprawę wysokiej jakości kawy na wysokości od 1300 do 1900 metrów nad poziomem morza. Ze względu na położenie geograficzne w pobliżu równika różnice między poszczególnymi porami roku w Kolumbii są niewielkie.
Zróżnicowane wysokości nad poziomem morza i mikroklimat generowany przez rzeki i pasma górskie dzielą ten stan, tak że zbiory odbywają się kilka razy w roku w porównaniu z innymi krajami produkującymi kawę: główne plony od kwietnia do czerwca, plony lotne od października do stycznia.
Region: Huila
Wysokość uprawy: 1900mnpm
Odmiana: Caturra
Rodzaj obróbki: Myta
Klasyfikacja: Excelso
Lekko winna, kwasowość owocowa typowa dla smaku kaw z regionu Huila