Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Colombia Finca La Costa excelso

Cena:20.00PLN
Netto:16.26PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Colombia Finca La Costa excelso - Cechy
Cechy
Data palenia16.10.2020
Stopień paleniaMedium
SCA83,5

Colombia Finca La Costa

Plantacja La Costa znajduje się w południowo-zachodniej części Antioquia, niedaleko Concordii. Na wysokości 1900 metrów, naprzeciwko stromego przełomu rzeki Cauca, rośliny kawowca cieszą się optymalnymi warunkami.

Kolumbia jest drugim co do wielkości producentem kawy na świecie oraz największym producentem kaw mytych i arabiki. Ten kraj jest dobrze znany z wysokiej jakości kawy, a około połowa eksportu trafia do Stanów Zjednoczonych. Rocznie Kolumbia eksportuje około 12,5 milionów worków a wewnętrznie zużywa 2 miliony.


W Kolumbii uprawiane są trzy główne odmiany, a nazwa kawy jest określana mianem regionu, w którym jest uprawiana.
„Excelso” to termin klasyfikujący kawę przeznaczoną na eksport z Kolumbii, niezwiązany z odmianą ani profilem. EP (European Preparation) określa, że surowe ziarna są ręcznie sortowane w celu usunięcia wadliwych ziaren i ciał obcych.
Ziarna kawy Excelso są duże, ale nieco mniejsze niż ziarna kawy Supremo. Ziarna Excelso zatrzymują się na sitach o rozmiarze 15-16, w porównaniu z ziarnami Supremo, które zatrzymują się na sitach o rozmiarze 17. Kawa kolumbijska jest sortowana przed wysyłką według rozmiaru ziaren. Ziarna kawy Supremo i Excelso można zbierać z tego samego drzewa, ale są sortowane według wielkości.  Największa ilość kawy eksportowanej z Kolumbii to właśnie Excelso.


Excelso jest zbierana w różnych regionach:


    Antioquia, Medellin (18% całkowitej produkcji)
    Tolima, Ibague
    Caldas, Manizales (29% całkowitej produkcji)
    Valle del Cauca, Cali (13% całkowitej produkcji)
    Huila, Neiva (5% całkowitej produkcji)
    Cauca, Popayan (4% całkowitej produkcji)
    Santander, Bucaramanga


Kraj: Kolumbia

Region: Antioquia, Concordia

Plantacja: La Costa

Wysokość uprawy: 1900mnpm

Odmiana: Castillo

Rodzaj obróbki: myta

SCA: 83,5

 

żurawina, czekolada, czarna herbata, owoc dzikiej róży,

 

 

instagram
Facebook