Cechy | |
Data palenia | 19.02.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Light |
SCA | 87,5 |
Colombia Finca La Ilusion long fermentation
Kolumbia jest drugim co do wielkości producentem kawy na świecie i największym producentem mytej arabiki. Kraj ten słynie z wysokiej jakości swoich kaw i rocznie eksportuje około 12,5 miliona worków, z czego około połowa trafia do Stanów Zjednoczonych. Zużycie wewnętrzne wynosi około 2 milionów worków rocznie.
Medellín, „miasto wiecznej wiosny”, jest drugim co do wielkości miastem w Kolumbii i stolicą departamentu Antioquia - kolebki kawy w Kolumbii i wciąż największego regionu uprawy. Kawy z Antioquia są znane z profilu który zazwyczaj nie jest tak owocowy ani winny, jak kawy z innych regionów. Raczej tworzy gładki, dobrze wyważony profil, którym można się delektować o każdej porze dnia.
Przedstawiamy mikrolot plantatora Ermis de Jesus Garro, kawę odmiany Caturra z procesu o przedłużonej fermentacji do 96 godzin.
Kraj: Kolumbia
Region: Antioquia
Plantacja: La Ilusion
Plantator: Ermis de Jesus Garro
Wysokość uprawy: 1700mnpm
Odmiana: Caturra Chiroso
Rodzaj obróbki: myta, przedłużona fermentacja
SCA: 87,5
Ciemne kakao, karmelizowane migdały, owoce tropikalne, rodzynki