Cechy | |
Data palenia | 03.03.2022 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 85 |
COLOMBIA FINCA PALMICHAL
Renoma jakości kaw kolumbijskich jest wynikiem doskonałego terenu do uprawy i ciężkiej pracy rolników.
Departament Quindio jest położony wzdłuż najwyższych Andów w zachodniej części Kolumbii. Jako część Eje Cafetero (osi kawy), zasłynął ze swojej długiej tradycji w uprawie kawy. Pod górującymi nad okolicą stożkami wulkanów występują orzeźwiające, ale spokojne wiatry. Na samym południu Quindío leży gmina Génova. Finca Palmichal znajduje się na wysokości około 1560 mnpm. Zajmuje łącznie 53 ha kawy.
Plantacja rozciąga się wzdłuż bujnych wzgórz. Atilano Giraldo który od lat pracuje u boku swojego ojca, jest przedstawicielem trzeciego pokolenie które uprawia kawę na tym obszarze. Przez lata doskonalił procesy i swoją wiedzę o kawie, aby wyprodukować ziarno pełne bogatych aromatów. Dwie pory deszczowe pozwalają Atilano na zbiory dwa razy w roku, co oznacza produkcję kawy przez cały rok.
Kraj: Kolumbia
Region: Génova, Quindío
Plantacja: Palmichal
Wysokośc uprawy: 1560mnpm
Odmiana: Castillo
Rodzaj obróbki: myta
SCA: 85
Czekolada, mango, winne nuty