Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Colombia Finca Peurto Alegre Geisha Honey 200g

Cena:45.00PLN
Netto:36.59PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Colombia Finca Peurto Alegre Geisha Honey 200g - Cechy
Cechy
Data palenia18.01.2022
Stopień paleniaLight
SCA88

Colombia Finca Peurto Alegre Geisha Honey

 

Rodzina Lopez jest liderem w produkcji kawy w Quindio od lat 70. XX wieku, kiedy to ich patriarcha, Don Moises, postanowił zacienić uprawę kawy aby utrzymać jakość jak i starać się chronić środowisko przed nadmiernym stosowaniem nawozów.

W 2014 roku czworo rodzeństwa Lopez – wnuki Dona Moisesa – przejęło farmę i zaczęło skupiać swoją uwagę na produkcji zrównoważonych kaw z segmentu Speciality. Do rodzeństwa dołączyło później kilkoro własnych dzieci, które skupiły się na innowacyjnym przetwarzaniu i ekoturystyce. Dziś gospodarstwo korzysta z tej wielopokoleniowej wiedzy.

Wielką dbałość o uprawę dopełnia równie uważna obróbka. Jairo, drugi najmłodszy z 4 braci, wykorzystał swoją wiedzę ze studiów do ulepszania metod przetwarzania na plantacji Puerto Alegre. Jairo uważa, że standaryzacja jest kluczem. Każda partia otrzymuje „akt urodzenia”, który dokumentuje i zachowuje identyfikowalność podczas całego procesu przetwarzania. Rejestrują zwykłe podstawy – odmianę, metodę przetwarzania, wagę, poletka, datę pobrania – oraz dodatkowe informacje dotyczące fermentacji – czas rozpoczęcia i zakończenia fermentacji, pH próbki na różnych etapach – aby metoda była jak najbardziej powtarzalna.

Owoce są selektywnie zbierana ręcznie. W terenie zbieracze używają refraktometru, aby upewnić się, że po zbiorze wiśnie osiągają szczyt dojrzałości. Wiśnię układa się na podwyższonych łóżkach w suszarkach parabolicznych. Jairo uważnie śledzi temperaturę w suszarce i wykorzystuje wentylację do kontrolowania temperatury i wilgotności, aby zapewnić równomierne suszenie. Wiśnia jest często grabiona, aby zapewnić równomierne suszenie. Suszenie wiśni trwa około 25 do 30 dni. Oprócz udoskonalenia przetwarzania na ich farmie, innowacje Jairo mają większy wpływ na Quindio. Jego pomysł na zautomatyzowane suszarnie wygrał konkurs i otrzymał dofinansowanie od władz lokalnych na realizacje swojego projektu łóżka piętrowego do suszenia.

Geisha jest już bardzo znana w świecie kaw specialty z wysokiej  punktacji i niesamowitych nut owocowych. Ta odmiana została po raz pierwszy udokumentowana w etiopskiej wiosce Geisha, ale została spopularyzowana, gdy partia Geishy z panamskiej plantacji wygrała aukcję „Best of Panama” i otrzymała niespotykaną dotąd cenę 44 USD za kg.

 

Kraj: Kolumbia

Region: Quindio

Wysokość uprawy : 1650 mnpm

Odmiana: Geisha

Proces obróbki: Honey

Plantacja: Finca Puerto Alegre

SCA88

 

Ciemna czekolada,  marakuja,  czerwone winogrona, owoce cytrusowe

 

 

 

instagram
Facebook