Cechy | |
Data palenia | 05.07.2021 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Colombia Medellin Decaf
Kolumbia jest rzadkim krajem, który produkuje kawę przez cały rok dzięki różnorodności geograficznej, wysokości i mikroklimatu. Kolumbia ma 22 regiony uprawy kawy, a każdy z nich słynie z cech przypisywanych jego terroir, odmianom i praktykom przetwórczym.
Podczas procesu ziarna kawy moczy się w gorącej wodzie, aby wydobyć z nich większość kofeiny. Ziarna są następnie usuwane z wody i dodawany jest rozpuszczalnik chlorek/metylen w celu związania z kofeiną. Po usunięciu związku chlorek/metylen/kofeina z powierzchni mieszaniny, ziarna są zawracane w celu ponownego wchłonięcia cieczy. Ta metoda pozwała na usunięcie od 96 do 97 procent kofeiny z porcji kawy.
Chlorek metylenu (MC) jest rozpuszczalnikiem stosowanym w obu metodach bezpośredniej dekofeinizacji. Niektórzy w przemyśle kawowym uważają, że proces z użyciem chlorku metylenu pozwala zachować lepszy smak kawy niż inne procesy.
Opierając się na obszernych danych badawczych, Amerykańska Agencja ds.Żywności i Leków (FDA) ustaliła, że chlorek metylenu jest bezpieczny do użycia w procesie dekofeinizacji kawy. Przepisy FDA dopuszczają do 10 części na milion (ppm) resztkowego chlorku metylenu, ale rzeczywista praktyka przemysłu kawowego prowadzi do poziomów, które są 100 razy niższe od tej ilości.
Kraj: Kolumbia
Region: Medellin
Wysokość uprawy: 1800mnpm
Odmiana: Colombia, Castillo
Rodzaj obróbki: myta
Czekolada, marcepan, goździki