Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Colombia NARINO VOLCANICA GALERAS RESERVA

Cena:25.00PLN
Netto:20.33PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Colombia NARINO VOLCANICA GALERAS RESERVA - Cechy
Cechy
Data palenia16.01.2020
Stopień paleniaLight
SCA86

 

Granicząc z linią równikową, wulkan Galeras jest najbardziej aktywny wulkan w Kolumbii. Hiszpańscy konkwistadorzy, którzy przybyli do tego regionu na początku XVI wieku, nazwali go w ten sposób, ponieważ sylwetka na szczycie wulkanu przypominała galery, (Galeras), rodzaj statku używanego przez Hiszpanów.
25 km od stolicy Nariño znajduje się prowincja Buesaco. Na wysokości 2.200 m. n.p.m. żyje mała społeczność licząca 25 700 osób, która otrzymała swoją nazwę od "Buisacos", grupy etnicznej wywodzącej się z Quillacienów, zamieszkujących to terytorium w czasie kiedy wylądowali tutaj hiszpańscy konkwistadorzy.
Pierwsza erupcja wulkanu została zarejestrowana 7 grudnia 1580, ale wulkan jest aktywny od bardzo dawna. Aktywność wulkanu trwa nadal w Galeras, powodując zapylenie wulkanicznym popiołem pobliskich wiosek. Stolica Nariño, San Juan de Pasto znajduje się na wschodnim zboczu Galeras, a geologia tego miejsca jest naturalnym wynikiem procesów wulkanicznych zachodzących tu przez wieki. Kawę można uprawiać na wielu glebach, ale idealnym typem są właśnie żyzne gleby wulkaniczne znane również jako Andisole. To, co czyni ten obszar tak płodnym, to fakt, że gleba nadal jest dość młoda geologicznie i zachowuje wiele elementów, które były obecne podczas formowania skał wulkanicznych.

Firma Avian współpracuje bezpośrednio z 300 producentami, których gospodarstwa nie przekraczają dwóch hektarów. Stwarza to warunki do pozyskania wyjątkowo wyselekcjonowanego produktu, bowiem farmerzy w gospodarstwach rodzinnych, prowadzą uprawy dbając o nie osobiście. Drobni plantatorzy zazwyczaj produkują kawę mytą, w procesie fermentacji trwającym 12-16 godzin, po czym następuje proces suszenia na terenowych połaciach lub tzw. african beds przez 8-14 dni.

 

Gmina Buesaco zdobyła nagrodę Cup of Excellence Award w 2010, 2012 i 2017 r. przyznaną przez Alliance for Coffee w nagrodę za doskonałą jakość produkcji kaw i ciężką pracę plantatorów.

 

Kraj: Kolumbia

Region: Buesaco NARIÑO

Wysokość uprawy: 2200mnpm

Odmiana: Tipica, Caturra

Obróbka: myta

SCAA: 86

 

                                 

instagram
Facebook