Cechy | |
Data palenia | 30.10.2019 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
SCA | 84 |
Suarez ma wiele różnorodnych krajobrazów i zasobów kulturowych ze względu na liczne rzeki przecinające doliny i góry. W regionie znajduje się wiele kopalni złota, produkuje się także kawę i cukier trzcinowy.
Kawa jest zbierana przez właścicieli małych gospodarstw rolnych wraz z ich rodzinami i sąsiadami i na ogół myta i suszona w samym gospodarstwie, często na dużych wysokościach na stromych zboczach. Następnie jest dostarczana do stacji obróbki lub siedziby głównej spółdzielni w celu pakowania, punktowania i sortowania na eksport.
Ze względu na wiele mikroklimatów, powierzchni stoków i zmieniających się warunków pogodowych, przez cały rok zbiera się dojrzale ziarenka kawy, chociaż ogólnie jest to podzielone na zbiory główne i zbiory mitaki (w locie). Przez globalne ocieplenie nastąpiła znacząca zmiana w całej Kolumbii, przynosząc wyzwania na niektórych obszarach, a większe możliwości innym. Trzęsienia ziemi i osuwiska pojawiły się w obszarach kawowych, ale zaangażowanie w jakość produktów pozostaje tam wysokie.
Origin: Colombia
Department: Cauca
Province: Tequendama
District: Suarez
Farm: Various farmers
Altitude: 1850 masl
Varieties: Caturra, Typica, Colombia
Process: Washed
CZEKOLADA, CZARNA PORZECZKA, JABŁKO
SCA score: 84