Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Colombia Supremo finca La Manuela

Cena:20.00PLN
Netto:16.26PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?
Colombia Supremo finca La Manuela - Cechy
Cechy
Data palenia10.02.2020
Stopień paleniaMedium

Finca La Manuela

 

Historia uprawy kawy sięga rok 1925 kiedy to założyciel firmy Jose Gomez Meija zaczął uprawiać i sprzedawać kawę. W 1978roku, razem z synami , w Manizales uruchomił stacja obróbki Gomez Coffee Mill która służy i do eksportu kawy. Dalsza ekspansja poprowadziła do uruchomienia następnej stacji obróbki w San Antonio która została zmodernizowana w 2004 roku otrzymując najnowocześniejsze wyposażenie i technologie.

Plantacja łączy nowoczesną uprawę i tradycyjne metody obróbki, również dba o edukację i opiekę zdrowotną swoich pracowników.

 

Kraj: Kolumbia

Region: Manizales

Plantacja: La Manuela

Wysokość uprawy: 1200mnpm

Odmiana: Tipica, Caturra

Rodzja obróbki: myta

 

Kawa ma bogaty i słodki aromat, a także lekkie nuty owocowe i średnią kwasowość w posmaku.

 

Kolumbia jest wyjątkowa ponieważ ze względu na wielkość kraju oraz zasięg terenu i mikroklimaty produkuje kawę przez cały rok.

Kolumbia jest drugim co do wielkości producentem kawy na świecie i największym producentem mytej Arabiki. Około połowa eksportu trafia do Stanów Zjednoczonych.


Supremo odnosi się do wielkości ziaren kawy z Kolumbii - ziarna zatrzymują się na sitach o rozmiarze 17 lub 18 i są nieco większe niż ziarna Excelso. Ziarna Supremo i Excelso można zbierać z tego samego drzewa, a następnie posortować według wielkości.

Kolumbia ma 32 departamenty podobne do stanów oraz 22 regiony uprawy kawy. Do najpopularniejszych należą:

Antioquia (stolica: Medellin)
Santander (Bucaramanga)
Tolima (Ibague)
Caldas (Manizales)
Valle del Cauca (Cali)
Nariño (Pasto)
Cauca (Popayan)
Huila (Neiva)

Regiony są znane ze względu na ogólny profil smaku. Na przykład Huila produkuje soczyste, owocowe, złożone kawy, natomiast Antioquia znana jest z lżejszego body, dużo cytrusów i jasnego, soczystego profilu. Tolima słynie z jasnej, cytrynowej kwasowości kawy, a Santander jest często kojarzony z nutami czekolady i tytoniu.

 

instagram
Facebook