Cechy | |
Data palenia | 20.05.2020 |
---|---|
Stopień palenia | Medium |
Finca La Manuela
Historia produkcji kawy sięga roku 1925 kiedy to założyciel firmy Jose Gomez Meija zaczął uprawiać i sprzedawać kawę. W 1978 roku, razem z synami , w Manizales uruchomił stację obróbki Gomez Coffee Mill która służy również do eksportu kawy. Dalsza ekspansja poprowadziła do uruchomienia następnej stacji obróbki w San Antonio która została zmodernizowana w 2004 roku otrzymując najnowocześniejsze wyposażenie i technologie.
Plantacja łączy nowoczesną uprawę i tradycyjne metody obróbki, dba również o edukację i opiekę zdrowotną swoich pracowników.
Kraj: Kolumbia
Region: Manizales
Plantacja: La Manuela
Wysokość uprawy: 1200mnpm
Odmiana: Tipica, Caturra
Rodzja obróbki: myta
Kawa ma bogaty i słodki aromat, a także lekkie nuty owocowe i średnią kwasowość w posmaku.
Kolumbia jest wyjątkowa ponieważ ze względu na wielkość kraju oraz zasięg terenu i mikroklimaty produkuje kawę przez cały rok.
Kolumbia jest drugim co do wielkości producentem kawy na świecie i największym producentem mytej Arabiki. Około połowa eksportu trafia do Stanów Zjednoczonych.
Supremo odnosi się do wielkości ziaren kawy z Kolumbii - ziarna zatrzymują się na sitach o rozmiarze 17 lub 18 i są nieco większe niż ziarna Excelso. Ziarna Supremo i Excelso można zbierać z tego samego drzewa, a następnie posortować według wielkości.
Kolumbia ma 32 departamenty podobne do stanów oraz 22 regiony uprawy kawy. Do najpopularniejszych należą:
Antioquia (stolica: Medellin)
Santander (Bucaramanga)
Tolima (Ibague)
Caldas (Manizales)
Valle del Cauca (Cali)
Nariño (Pasto)
Cauca (Popayan)
Huila (Neiva)
Regiony są znane ze względu na ogólny profil smaku. Na przykład Huila produkuje soczyste, owocowe, złożone kawy, natomiast Antioquia znana jest z lżejszego body, cytrusowego smaku i jasnego, soczystego profilu. Tolima słynie z jasnej, cytrynowej kwasowości kawy, a Santander jest często kojarzony z nutami czekolady i tytoniu.