Logowanie Rejestracja
Masz pytanie?

Cascara ( susz owocowy ) Costa Rica Hacienda Sonora

Wybierz atrybut, zanim dodasz produkt do koszyka

Cena:25.00PLN
Netto:20.33PLN(Vat 23%)
Dodaj do koszyka
Ilość:-1+
masz pytania?

Cascary ( susz owocowy ) Costa Rica Hacienda Sonora

 

Od ponad pięćdziesięciu lat rodzina Guardia z powodzeniem zajmuje się uprawą kawy na swojej pięknej farmie. Plantacja o powierzchni 100 ha położona jest na zboczach wulkanu Poás w centralnej dolinie Kostaryki z dużą powierzchnią dziewiczej dżungli. Rośliny kawowca są uprawiane w cieniu drzew, które zapewniają dużo składników odżywczych z opadających liści, a także ochronę przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Oferują idealny mikroklimat dla idealnych warunków uprawy mikrolotów o doskonałej jakości. Energia na farmie jest generowana przez napędzaną wodą, turbinę Peltona i dlatego może być uważana w 100% za zieloną energię.

 

CASCARA - Coffee Cherry Tea

Czym więc jest Cascara de Café? Cáscara oznacza "skórę" lub "łuskę" po hiszpańsku. Wiśnie są starannie suszone na słońcu w ciągłym obiegu. Parzona podobnie do herbaty Cascara ma intensywne nuty smakowe słodkiego hibiskusa, żurawiny i miodu. Smakuje bardzo słodko i ma wysokie stężenie przeciwutleniaczy oraz witamin B2 i E. W ciągu ostatnich lat Cascara zaczęła przyciągać coraz większą uwagę w kawiarniach w Europie i Stanach Zjednoczonych. Jej wyjątkowo orzeźwiający smak zainspirował nawet niektórych do tworzenia z niej napojów gazowanych.

Napar z cascary na gorąco
Cascarę zaparza się podobnie do herbaty. Do przygotowania można wykorzystać dzbanek z zaparzaczem do herbaty lub French Press. Dajemy 6 gramów cascary na 100 ml wody, czas parzenia 10 minut, temperatura wody około 95 stopni C. Po zaparzeniu można dodać odrobinę cynamonu. 

Napar z cascary na zimno
Napar z cascary można przygotować również na zimno jako cold brew. Cascarę zalewamy ciepłą wodą - temperatura około 45*C i zostawiamy w lodówce na czas 8-10godzin. Można serwować z kostkami lodu.

  

Kraj: Kostaryka
Region: Alajuela. Central Valley
Plantacja: Hacienda Sonora
Producent: Alberto and Diego Guardia
Wielkość uprawy: 100 ha
Wysokość: 1300 mnpm
Rodzaj obróbki: Natural

 

Hibiskus, Miód, Żurawina

instagram
Facebook